Nova knjiga o rimski Celei: Vodnik po arheoloških znamenitostih mesta

Nova knjiga o rimski Celei: Vodnik po arheoloških znamenitostih mesta
Regija danes
Tipografija

V okviru serije Celeia Antiqua je Pokrajinski muzej Celje nedavno izdal novo knjigo z naslovom Municipium Claudium Celeia, ki sta jo napisala dr. Maja Bausovac in dr. Jure Krajšek, arheologa v tem muzeju.

»V zadnjih 15 letih v Celju izvajamo intenzivne arheološke raziskave. V tem času smo odkrili veliko novih ostankov in se naučili veliko novih stvari o Celei ter uspeli intrepretirati odkritja pred stoletjem ali več. Zato je bil čas, da sva napisala novo knjigo, ki je zajela vsa ta nova odkritja,« je povedal dr. Jure Krajšek, soavtor knjige. Pred tem je o rimski Celei izšlo že kar nekaj knjig, zadnja leta 2001.

»Knjiga je zastavljena kronološko in razlaga, zakaj je na tem prostoru sploh prišlo do nastanka rimskega mesta, kakšna je bila poselitev pred tem, v prazgodovini, in kako se je rimska Celeia razvijala vse do zatona v pozni antiki. Veliko prostora je v knjigi namenjenega obravnavi zgodovine raziskav rimske Celeie ter arheološkim najdbam v zadnjem obdobju, in sicer ob večjih gradbenih posegih, do katerih je prišlo v mestu,« je strnjeno vsebino knjige predstavila soavtorica dr. Maja Bausovac.

V poglavju Predrimska poselitev več izvemo o naselbini, ki je bila v času starejše železne dobe na vrhu Miklavškega hriba. Kasneje, v mlajši železni dobi, ko so na to območje prišli keltski Tavriski, so poselili izpostavljeno severno teraso Miklavškega hriba in naselbino poimenovali Kelea. O njenem velikem pomenu govori tudi to, da so v tem času kovali celo lasten denar.

Rimljani so nekdanjemu keltskemu Oppidiumu podelili status municipija in ga poimenovali Municipium Claudium Celeia. Že ime pove, da se je to zgodilo v času cesarja Klavdija.

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)