Nikoli pozabljeni otroci

Nikoli pozabljeni otroci
Regija danes
Tipografija

 

15. oktober je mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Društvo Solzice, ki si prizadeva, da v družbi govorimo o smrti malih otrok in da družba staršem prizna pravico do obstoja otroka in žalovanja, je letos komemoracijo prilagodilo razmeram, povezanim s koronavirusom.

 

 

Omenjeno društvo ob mednarodnem dnevu otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, vsako leto v spominskih parkih pripravi obeležje. Beli baloni poletijo v nebo v spomin na otroke, starši dobijo priložnost, da govorijo o zamolčanih smrtih. Na balone lahko zapišejo posvetila in prisluhnejo nastopom glasbenikov in recitatorjev.

Letos društvo ta dan obeležuje na poseben način. Ustvarilo je videoposnetek, v katerem je ujelo polet balona iz vseh spominskih parkov, posnelo je tudi komemoracijo v Ljubljani. V videu, katerega namen je ohranjati spomin na umrle otroke in osveščanje okolice, med drugim sodelujejo voditeljica Bernarda Žarn, igralka Saša Pavček in vokalna skupina M.J.A.V.

Predsednica Petra Paver Urek je pojasnila, da društvo Solzice izvaja številne dejavnosti, ki so namenjene podpori staršev in osveščanju družbe. Društvo omogoča skupine za žalujoče in izobraževanja za zdravstvene delavce. Med drugim nudi podporo ob slovesu otrok ter daje pobude za ustanovitev spominskih parkov oz. pokopališč za otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Pod okriljem društva je pred leti izšla tudi knjiga Prazna zibka, strto srce.

Foto: SHERPA

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)