Na Konjiškem nastaja Poharska komedija

Na Konjiškem nastaja Poharska komedija
Regija danes
Tipografija

»Poharska komedija sajče na paunu!« »Bravo, Poharci, tau bou za gljedat.« Ne, to niso tipkarske napake, ampak zapis pohorskega govora, v katerem naj bi bila do konca leta posneta prva tovrstna komedija. Novico o snemanju filma z naslovom Poharska komedija so v tem duhu pospremili tudi komentarji na družabnih omrežjih. Ljudje se veselijo novosti, ki naj bi bila najprej na ogled v kinematografih v krajih pod Pohorjem in kasneje tudi drugje ter na televiziji. Za tiste, ki bodo s pohorščino imeli težave, bodo na voljo podnapisi.

 

Idilična vasica Sv. Jernej blizu Loč je ob koncih tedna prizorišče snemanja. Domačin Janez Furman je ekipi za snemanje odstopil prenovljeno staro domačijo, kjer se dogaja zgodba o družini, v katero hči pripelje fanta iz Ljubljane. Trk dveh »civilizacij« potegne za seboj vrsto komičnih situacij.

Sošolca sta se povezala

Na sončno, a vetrovno nedeljsko dopoldne smo se pridružili ekipi, ki je snemala zunanje prizore. Za njo je bilo šele prvih nekaj snemalnih dni in očitno je bilo, da se pri tem zabavajo, da je pri delu veliko smeha, kar se za ustvarjanje komedije tudi spodobi.

Nad dogajanjem na terenu je bdela tehnična ekipa na čelu z idejnim vodjem projekta, režiserjem, producentom in snemalcem, Konjičanom Andrejem Pratnemerjem, in s scenaristko Majo Furman, priznano avtorico zgodb in pravljic za otroke. Andrej, njen sošolec v osnovni šoli, jo je povabil k sodelovanju, kar je bil zanjo poseben izziv. Prvič se je namreč lotila pisanja scenarija, in to v svojem narečju. Ker se pohorščina razlikuje od kraja do kraja, so lahko igralci, ki so tudi iz različnih koncev, prilagodili izgovorjavo, kot jim je ustrezalo. »Like smo skupaj določili, prav tako ključne zabavne elemente, nato sem približno pol leta pripravljala besedilo. Vsi delamo s srcem, uživamo pri tem in upamo, da bo tudi odziv gledalcev takšen,« pravi sogovornica, ki ji je všeč, da so se snemanja lotili z »naturščiki«.

Brez velikih igralskih znanj

Ena od nepoklicnih igralk v komediji je tudi Čerjakova Stanka oziroma Stanka Macuh iz Draže vasi, ki igra Treziko, gospodinjo na domačiji, kamor hči (igra jo Zala Žvikart) pripelje fanta (igra ga Uroš Steklasa) iz Ljubljane. »Iskali so ›domorodce‹ in ker sem včasih nastopala v skečih v našem narečju, so me izbrali,« pravi v sočni pohorski govorici. Z igranjem se ni nikoli posebej ukvarjala, sodeluje le v društvu kmetic in ko kaj pove po svoje, zabava tudi goste, ki pridejo na družinsko turistično kmetijo. Za snemanje si je morala vzeti kar nekaj časa. »Ko si tu, se ti ne sme nikamor muditi. Majhnih otrok nimam več, svinje in krave pa že počakajo, kjer jih pustim,« odgovori v svojem zabavnem slogu in doda, da se je dela pri snemanju resno lotila ter prebrala cel scenarij. »Komaj čakam, da bom videla, kaj bo iz tega ›gratal‹,« zaključi.

Trezikinega moža Franca igra Aleš Mrzdovnik, urednik Novic iz Slovenskih Konjic in poznavalec pohorskega govora, saj se z njim pojavlja tudi kot »glavni in odgovorni bralec Mihec« na Radiu Rogla. »Z Andrejem sva prijatelja in sem se odzval na njegovo povabilo. Nekaj časa sem sodeloval v gledališki skupini v Zrečah, to so moje edine igralske izkušnje,« je povedal.

Verjamejo v projekt

Andrej Pratnemer je že dolgo razmišljal, da bi zbral ljudi, s katerimi bi posnel film. Ker je to kar zahteven zalogaj, je trajalo nekaj časa, da je prišlo do uresničitve zamisli. Ko je nabavil novo opremo, se mu je zdelo, da je primeren trenutek. »Veliko slovenskih filmov in serij je posnetih v narečjih, zato sem želel posneti še zabaven film v pohorskem narečju. Prijatelji so podprli idejo in k sodelovanju sem povabil ljudi, ki živijo v tem okolju ter znajo to narečje. Računam, da bo na območju do Trojan in Maribora film lahko na ogled brez podnapisov.«

Film nima posebnih sponzorjev, gre za projekt vseh sodelujočih, ki delajo brezplačno in verjamejo v njegov uspeh.

Ko je Pratnemer idejo predstavil na svoji FB-strani, so se odzvali mnogi. »Ogromno snemam videospote, posnel sem jih že več kot 220, in sicer z najrazličnejšimi izvajalci vseh glasbenih zvrsti. Zato imam veliko znancev in prijateljev. Ko so izvedeli, da se bom lotil tega projekta, so mnogi sami klicali, da želijo sodelovati.« Tako je pripravil kratko avdicijo, da je izbral tiste, ki se dobro znajdejo pred kamero in znajo narečje. Za vlogo Ljubljančana med Pohorci se je javil Uroš Steklasa, znan iz dueta s Tjašo Hrovat Steklasa. Tudi z njima je Andrej že posnel nekaj videospotov.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)