Ministrstvo podalo ovadbe, umrl tudi drugi bolnik

Ministrstvo podalo ovadbe, umrl tudi drugi bolnik
Regija danes
Tipografija

Ministrstvo za zdravje je danes na celjsko policijo naznanilo kaznivo dejanje zoper neznane storilce v zvezi z zamenjavo identitete dveh bolnikov. Na ministrstvu izpostavljajo, da je prišlo do kršitve navodil v zvezi s prevozi z reševalnimi vozili, kar je deloma botrovalo k zamenjavi identitet. Kot so zapisali v ovadbi, »v primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza ZD Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega bolnika samostojno, po oceni ministrstva do zamenjave bolnikov ne bi prišlo«. Po poročanju medijev naj bi v eni od slovenskih bolnišnic umrl še drugi bolnik, pri katerem je prišlo do zamenjave identitete. (SŠol, Foto: SHERPA)

To in dejavnost zdravstvenih delavcev pri predaji in prevzemu bolnikov v oskrbo, ko niso v zadostni meri preverjali identitet bolnikov, je po oceni ministrstva izkazan razlog za sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja. Kot so še zapisali v ovadbi, »zdravstveni delavci niso ravnali s potrebno pazljivostjo, čeprav so se lahko in bi se mogli zavedati, da pri sprejemu dveh bolnikov lahko pride do njune zamenjave. Navedeno utemeljuje obstoj krivdne odgovornosti sodelujočih oziroma njihove malomarnosti.«

Ministrstvo zato organom pregona predlaga, da zaradi izkazanih malomarnosti pri triažnem procesu, malomarnosti pri uvedbi protokolov za identifikacijo bolnikov ter pri izvedbi nadzora nad tovrstnimi procesi, kakor tudi pri vodenju interne komisije, in nevestnosti v postopku ukrepanja po ugotovitvah, dopolni preiskavo tudi v smislu preiskave kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, saj je prišlo do hujših kršitev pravic drugega. Ministrstvo je tudi prepričano, da je notranje poročilo bolnišnice preskopo in ciljno usmerjeno v preiskavo delovanja reševalcev ZD Sevnica, namesto da bi z razjasnitvijo okoliščin dela Urgentnega centra Celje preprečilo ponavljanje tovrstnih napak.

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)