Erasmus za življenjske izkušnje

Erasmus za življenjske izkušnje
Regija danes
Tipografija

Projekti Erasmus+ so izjemno pomembni za mlade, ki med delom ali študijem v tujini naberejo vrsto novih znanj in izkušenj. To ima pozitivne učinke ne le na posameznike, razrede ali učitelje, pač pa tudi na izobraževalni sistem ter širšo družbo.

 

To je bilo med drugim mogoče slišati ob zaključku Celjskega Erasmus+ dneva, ki ga je včeraj pripravil aktiv ravnateljev srednjih šol celjske regije v sodelovanju s Centrom RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). Pripravili so delavnice, svetovno kavarno na temo izzivov programa ter skupen razmislek o bolj aktivnem povezovanju koordinatorjev, šol in lokalne skupnosti.

Na novinarski konferenci, kjer so sodelovali Iztok Leskovar, vodja aktiva celjskih srednješolskih ravnateljev, Gregor Deleja, ravnatelj GCC in mag. Andreja Lenc, pomočnica direktorice CMEPIUS,  je bilo mogoče slišati, da so srednje šole v regiji med najaktivnejšimi organizacijami programa Erasmus+ v Sloveniji. V minulem obdobju (od leta 2014 do 2021) je bilo izvedenih 100 projektov vseh treh ključnih ukrepov programa, na mobilnosti se je odpravilo več kot tri tisoč dijakov, več kot 1200 učiteljev, šole pa so gostile 1181 tujih dijakov in 179 tujih učiteljev na izmenjavah, praksi v podjetjih oz. spremljavi na delovnem mestu. Skupen proračun projektov je bil 7,1 milijona evrov, partnerska mreža šol pa je razpredena po vsej EU in drugih državah, ki so del programa (Norveška, Islandija, Lihtenštajn, Republika S. Makedonija, Turčija, Srbija).

Kot dragocen program je Erasmus+ prepoznala tudi Evropska komisija, ki mu je v novem programskem obdobju namenila kar 28,4 milijarde evrov, kar je dvakrat več kot v preteklem obdobju. »V letu 2021 smo prejeli 368 vlog in jih odobrili 235 ter jim dodelili 20,5 milijona evrov. Letos smo doslej prejeli že 369 vlog in ocenjujemo, da bomo razdelili skoraj 27 milijonov evrov,« je povedala mag. Andreja Lenc.

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam