BISTRICA OB SOTLI - Bazna postaja preblizu vrtcu in šoli?

BISTRICA OB SOTLI - Bazna postaja preblizu vrtcu in šoli?
Regija danes
Tipografija

 

Krajani Bistrice ob Sotli, povezani v Civilno iniciativo Šempetranov, se bojijo, da je novo predvideno mesto za bazno postajo preblizu šole in vrtca, kar bi lahko s seboj prineslo nevarnost sevanja. Začudeni so tudi nad tem, da se je glas o novem mestu za bazno postajo razširil šele, ko so bili nekateri občani o tem obveščeni kot stranke v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. Čeprav sta občina in Telekom Slovenije, ki bo poskrbel za prestavitev postaje, novo mesto zanjo začela iskati že v prvi polovici leta 2021.

 

 

Bazna postaja je zdaj na strehi bistriškega gasilskega doma. Ker bo slednjega občina porušila, da bo pridobila prostor za širitev telovadnice in vrtca, je Telekom Slovenije prosila za prestavitev postaje. Telekom bo predvidoma 33 metrov visok stolp postavil v gozdu enega od občanov, in sicer približno 70 metrov od šole in vrtca. A s postavitvijo novogradnje se bo razdalja do stavb, namenjenih vzgoji in izobraževanju, krepko zmanjšala, opozarjajo v civilni iniciativi.

Poudarjajo, da jih niti občina niti Telekom o načrtovani spremembi nista obvestila. Glas o novem predvidenem mestu za bazno postajo se je po občini razširil šele med postopkom pridobitve gradbenega dovoljenja. Takrat je šmarska upravna enota o tem obvestila nekaj občanov, ki živijo v bližini in so stranke v postopku. Medtem ko naj bi Občina Bistrica ob Sotli po besedah predstavnika civilne iniciative Antonija Andreja Černelča soglasje za gradnjo bazne postaje Telekomu dala že maja lani.

Krivdo valijo drug na drugega

Na Telekom smo naslovili vprašanje, kako so o novem mestu za postajo obvestili občane. Odgovorili so, da so na konkretni točki postavitve izobesili obvestilo, kot to določa zakonodaja. Na naše dodatno poizvedovanje, ali v današnjem digitalnem svetu niso pomislili, da bi obvestilo objavili na spletni strani, so pojasnili, da je obveščanje občanov domena občine.

Bistriški župan Franjo Debelak nasprotno meni, da bi moral za obveščanje skrbeti Telekom, ki je investitor in lastnik postaje. »Da bo postaja prestavljena, je bilo povedano že, ko smo v občini začeli pripravljati gradbeno dokumentacijo za prizidek telovadnice in vrtca. Nato so bili obveščeni občani, ki so stranke v postopku. Morda bi lahko še bolje poskrbeli za obveščanje, a tisti, ki jih to zadeva, so bili obveščeni,« je dejal. Tudi če bi se občina potrudila za boljše obveščanje glede iskanja novega mesta za postajo, bi med ljudmi bili pomisleki, je povedal in dodal, da imajo »bazne postaje med ljudmi nasploh negativen predznak.«

Foto: SHERPA

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)