Zaradi gnojnice se je potok penil in smrdel

Zaradi gnojnice se je potok penil in smrdel
Regija danes
Tipografija

Da v času mirovanja vegetacije ni dovoljeno polivati gnojevke, je javno znano že lep čas. A kot kaže, se nekateri še vedno požvižgajo na tovrstno pravilo, ki preprečuje onesnaženje okolja, in s tem povzročajo tveganje za zdravje živali ter ljudi. Na srečo so tokrat inšpekcijske službe ukrepale zelo hitro in kršitelju že v nekaj dneh po dogodku izrekle globo osemsto evrov.

Občanka je prvi januarski konec tedna ribiškega čuvaja med rednim obhodom obvestila, da je opazila, da se eden od gozdnih potočkov, ki se nad Ljubnim ob Savinji iz desne strani izliva v reko Ljubnico, močno peni in smrdi po gnojevki. Čuvaj je odšel na navedeno mesto in na območju zaselka Primož pri Ljubnem naletel na zaskrbljujoč prizor. »Po gozdnem potočku, ki sicer ni naseljen z ribami, je tekla skoraj sama gnojevka. Enako stanje je ribiški čuvaj ob obhodu zaznal tudi dva dni kasneje, ko je močno deževje še dodatno spiralo gnojilo v vodotok,« so na družbenem omrežju pojasnili člani Ribiške družine Ljubno ob Savinji s predsednikom Gregorjem Križnikom na čelu, ki je sicer znan kot velik naravovarstvenik.

»Odgovor je seveda jasen«

Občani se na Ribiško družino Ljubno ob Savinji večkrat obračajo z vprašanji, zakaj se voda v Savinji s pritoki močno peni, zakaj včasih smrdi in zakaj je rečno dno že skoraj celo leto prekrito z rjavimi algami. »Odgovor je zdaj seveda jasen. Zaradi prekomernega vnosa organskih snovi iz različnih virov, ki so posledica človeške dejavnosti in ki jih je skupaj težko dokazati oziroma opredeliti, posamično pa težko zaznati in ustrezno sankcionirati,« so se odzvali zgornjesavinjski ribiči in ob tem zapisali, da je dogodek, ki so mu bili priča prvo januarsko soboto, presegel vse meje.

Prijava inšpekciji

Ribiški čuvaj je kot uradna oseba dogodek predal v nadaljnjo obravnavno pristojnim inšpekcijskim službam, ki so že ukrepale. Kmetijski inšpektorat je kršitelja oglobil z osemsto evri kazni, saj je v zimskem času gnojenje travnikov prepovedano. Oglobljeni Zgornjesavinjčan je kljub vsemu prvo januarsko soboto gnojil manjši del travnika. Ker je površina zelo strma, se je gnojnica iztekla v spodnji vodotok. S tem dejanjem, kot so še zapisali na inšpektoratu, je bilo kršena prepoved gnojenja z organskimi gnojili v zimskem času. (Foto: arhiv RD Ljubno ob Savinja)

 

Celoten prispevek preberite v aktualni številki Novega tednika, ki je izšel 19. 1. 2023.

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)