Po njenih žilah se pretaka šoferska kri

Po njenih žilah se pretaka šoferska kri Foto: Nik Jarh
Regija danes
Tipografija

Poklice, ki so bili nekoč rezervirani za moške, opravlja vedno več žensk. Eden takšnih je voznik tovornjaka ali avtobusa. V Sloveniji se s tem ukvarja kakšnih dvesto žensk. Med njimi je 23-letna Nika Romšak iz Rimskih Toplic, študentka mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. A bolj kot vse jo navdušujejo tovornjaki. Strast do njih je začutila že kot dojenčica in že od malih nog je vedela, da bo nekoč vrtela volan kamiona. Zdaj to zelo spretno počne že skoraj tri leta. Tuje ji ni niti upravljanje gradbenih strojev. Ima namreč tudi izpit za težko gradbeno mehanizacijo in tako sede tudi v bager, da si na kamion naloži material.

Srečali sva se na pol poti med Celjem in Laškim, pri znanem gostišču, kjer je večje parkirišče, da je Nika lahko brez težav parkirala in obrnila svoj 11-tonski kamion, s katerim se je pripeljala. S fotografom naju je že od daleč pozdravila s širokim nasmehom. Medtem je prijazno odzdravljala ostalim voznikom, ki so vozili mimo. V okolici Laškega in Rimskih Toplic jo že poznajo in so jo vajeni za volanom kamiona, ostali pa so precej presenečeni, ko v kabini tovornjaka namesto moškega zagledajo prikupno rjavolasko. »Deležna sem nemalo začudenja in opazk ostalih voznikov. Zlasti je zanimivo, ko pripeljem v kamnolom. Zanima jih, ali bom zmogla, a se kmalu navadijo tudi ženske za volanom. Na cesti mi vozniki mahajo, me pozdravljajo … Zdaj niti nisem več toliko pozorna na odzive, na začetku pa mi je bilo res zanimivo, kako so se nekateri odzvali, ko so izvedeli, da bom jaz pripeljala material. Malo se je bilo treba dokazati, a zdaj mi že zaupajo, saj so spoznali, da tudi dekleta znamo voziti kamion,« z nasmeškom pove Nika.

Ko »zagrezneš« ali nimaš kje obrniti

Takoj, ko je dopolnila osemnajst let je opravila izpit za avto, pri dvajsetih še za tovornjak (C-kategorija). Ker ima njen oče podjetje, ki nudi storitve s področja gradbeništva in prevozov, je Nika takoj po opravljenem izpitu sedla v kamion in začela pomagati. »Če oče naredi kakšen izkop, jaz odpeljem material. Vozim tudi pesek in vse ostalo, kar je treba,« samozavestno pojasni Nika. Prizna, da je bila na začetku še malo negotova in je večkrat prosila očeta, naj gre z njo na vožnjo, da ji je pomagal z nasveti. Najbolj jo je skrbelo, pravi, ali bo dovolj prostora, da bo lahko obrnila tovornjak. »A me je ati potolažil, da se bom že nekako znašla. Ko se tovornjaka enkrat navadiš, ga ni problem obrniti tudi na manjših mestih, na začetku pa potrebuješ nekoliko več prostora.« 

Nika Romšak je letos je na tekmovanju v spretnostni vožnji tovornjaka nad 3,5 tone v povsem moški konkurenci osvojila 3. mesto, lani je bila prva. Tudi ona meni, da smo Slovenci na splošno dobri vozniki, čeprav na cesti vidi marsikaj in se včasih zamisli nad početjem nekaterih voznikov.

Nika glede tovornjakov še ni rekla zadnje. Trenutno opravlja še izpit za prikolico (E-kategorija), v prihodnje želi narediti tudi izpit za avtobus (D-kategorija) ter za motor, tako da bo usposobljena za vožnjo vseh vrst cestnih vozil.

BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: Nik Jarh

Preberite več v Novem tedniku, ki je izšel 9. maja 2024.

 

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Janže Fric

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)