Pripraviti trihodni meni v šestem razredu ni mačji kašelj. Sploh če se na meniju znajdejo skutni žličniki, artičokina omaka z meto in ocvrt artičokin čips za predjed, tunin wellington za glavno jed ter karamelizirana pitaja z avokadovim sladoledom za sladico. S takšno simfonijo okusov sta v finalnem dvoboju šova Mali šef Slovenije prepričala Julija Recko in Jakob Kodrič, šestošolca iz Osnovne šole Hruševec Šentjur. S svojim kuharskim znanjem sta svoji osnovni šoli priborila nagrado v vrednosti deset tisoč evrov.
Jakobu se zdi, da so bile priprave na kuharski šov, ki ga predvaja Pop TV, naporne, Julija na vse skupaj gleda drugače. Oba se strinjata, da je bilo pametna poteza preizkušanje receptov za nove jedi. Kuhinja je bila včasih takšna, kot bi po njej pustošil tornado. Njuni mami sta jima, kot sta povedala šestošolca, le težko pustili popolnoma proste roke. Vsaka je imela kakšen dobronameren predlog, kako bi lahko najstnika vihtela kuhalnici.
Idej za svoje kulinarične mojstrovine sta se domislila sama. Pozorno sta spremljala, kaj dela konkurenca, upoštevala sta to, kaj je bilo na voljo v »trgovini«, kjer sta lahko izbirala sestavine. »Pomembna je bila domišljija. Ko sva imela vse potrebno, sva eksperimentirala,« je povedala Julija. In kot eno od skrivnosti uspeha razkrila, da sta iz enega sadja ali ene zelenjave pričarala več dobrot v različnih podobah.
Foto: Andraž Purg
Preberite več v Novem tedniku