Dvigalo, oblečeno v zrcalne plošče

Dvigalo, oblečeno v zrcalne plošče Foto: MOC
Regija danes
Tipografija

Končana so gradbena dela za prvo fazo prenove Stare grofije, ki so vključevala izgradnjo zunanjega dvigala in strojnico za klimatizacijo razstavnih prostorov. Vrednost gradbenih del je znašala približno 600 tisoč evrov. V prihodnjih dneh bo opravljen še tehnični pregled, ki je predpogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. (SŠol, foto: MOC)

Na Mestni občini Celje načrtujejo tudi nadaljevanje prenove z ureditvijo podzemnega objekta za zaščito in prikaz arheoloških ostalin rimske vile, osvetlitvijo arkadnih hodnikov in obnovo fasade Stare grofije.

»Zunanje dvigalo bo namenjeno večji dostopnosti do vseh etaž Stare grofije. Dvigalo je oblečeno v zrcalne plošče, ki lahko služijo tudi kot umetniški element, dopolnjujejo arhitekturo Stare grofije in ji dajejo dodatno mikavno razsežnost. Zrcaljenje okolice v dvigalu poudari lepoto in posebnost okolice ter ustvari harmonično povezavo med Staro grofijo in savinjskim nabrežjem. Kot poudarja projektant Nande Korpnik, zunanje dvigalo oblečeno v zrcalo prispeva k estetskemu in vizualnemu dojemanju arhitekture ter ustvari edinstveno in nepozabno arhitekturno izkušnjo,« so sporočili iz Mestne občine Celje.

Na občini upajo, da bodo z uspešnim kandidiranjem za nepovratna sredstva na razpisu Ministrstva za kulturo za obnovo kulturne dediščine, ki naj bi bil objavljen letos, lahko nadaljevali projekt prenove Stare grofije. Druga faza vključuje še ureditev razstavnih prostorov za »in situ« prikaz arheoloških ostalin rimske vile, ki so bile najdene ob prenovi Muzejskega trga, vključno z vso potrebno razsvetljavo, osvetlitev arkadnih hodnikov in obnovo fasade celotne Stare grofije.

 

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)