Tudi one živijo poleg nas

Tudi one živijo poleg nas
Akcije
Tipografija

Ena od temeljnih človekovih pravic je tudi dostojno preživljanje starosti, bodisi v domačem okolju, bodisi v ustrezni ustanovi – domu za starostnike. Večina jih živi samih v svojem stanovanju ali hiši. Zaradi nizkih dohodkov je njihov način življenja še bolj otežen in prav je, da jim v jeseni njihovega življenja vsaj malo pomagamo živeti lepše, bolšje in bolj dostojno življenje.

Kako jim lahko to omogočimo?

V medijski hiši Novi tednik in Radio Celje smo se odločili pomagati štirim starejšim damam, ki jim leta niso prinesla vzpodbudnih zgodb. Bolezen, samota, nizek standard… Vse to so neljube stvari, ki so nas spodbudile, da jim vsaj malo priskočimo na pomoč prav v mesecu, ko bi morale žene in mame praznovati življenje.

Olajšali jim bomo njihov vsakdan.

Vsaki od njih bomo s pomočjo podpornikov akcije »Tudi one živijo poleg nas« priskrbeli, da bodo cel mesec na dom prejemale brezplačno malico, za katero bodo poskrbeli naši prijatelji iz Gostilne Oštirka, Restvracije Taboljš, Gostišča Bohorč in Restavracije Stolpič, ki so brez oklevanja priskočili na pomoč.

Srce parajoče zgodbe vseh štirih gospa, boste lahko tedensko spremljali v Novem tedniku, na spletni strani Radia Celje in na radijski Facebook strani.

Naj vas njihove zgodbe spomnijo, kako krhko je življenje in da je lahko prav v vaši bližini nekdo, ki potrebuje pomoč ali le toplo besedo.


V dobrodelnem projektu medijske hiše Novi tednik in Radio Celje, štirih gostincev s Celjskega, Javnega zavoda Socio in Rdečega križa Šentjur Tudi one živijo poleg nas objavljamo zadnjo zgodbo, v kateri smo presenetili Dušanko Tavčar iz Šentjurja. Tavčarjevi iz Šentjurja obroke že dostavlja Gostišče Bohorč. V projektu smo tako z enomesečnimi brezplačnimi obroki skupaj razveselili že štiri dame, ki so v svojem okolju pustile velik pečat ali pa jim življenjske izkušnje niso bile vedo naklonjene. S tem smo jim polepšali tole pomlad, še posebej pa v tem času, ko je epidemija zarezala tudi v medosebne stike in jih tudi okrnila. Projekt smo »speljali« brez težav, saj smo ves čas verjeli, da je pomoč sočloveku v tem obdobju ključna in pomeni veliko. Ne le tistemu, ki mu pomagamo, ampak tudi za nas, saj je zdaj na preizkušnji tudi družbena odgovornost. Samo skupaj zmoremo spremeniti družbo na bolje. In veseli smo, da nam je to tudi uspelo.


V tretjem tednu vam predstavljamo zgodbo 86-letne Štefke Mužar iz Celja. Skupaj z Javnim zavodom Socio in Restavracijo Stolpič smo ji zagotovili enomesečne obroke kosil, ki jih ji vsak dan dostavljajo iz Stolpiča. Gre za našo dobrodelno akcijo, v kateri smo se odločili, da v teh negotovih časih na tak način v družbo vlijemo upanje v lepšo prihodnost. Izkušnje izbranih žensk nam kažejo, da so v preteklosti preživele veliko hudih stvari, a so zmogle. V svoji moči in volji so lahko zgled vsem nam. Zato je prav, da na starejše v svoji okolici nikoli ne pozabimo. Majhna presenečenja in pomoč delajo to družbo veliko.    
»Nekako že gre,« nam je odgovorila na vprašanje, kako preživlja vse te mesece epidemije. »Nikamor ne grem, okoli hiše kaj naredim, pa ›čuvat se je treba‹,« nam je dejala z nasmehom. Kljub hudim časom premore nasmeh na obrazu in je lahko zgled vsem v tem, da v svoji skromnosti najde hvaležnost in upanje.


V drugem tednu vam predstavljamo drugo damo, ki smo jo presenetili v našem dobrodelnem projektu Tudi one živijo poleg nas. V projektu poleg medijske hiše Novi tednik in Radio Celje sodelujejo štirje znani gostinci, Javni zavod Socio in Rdeči križ Šentjur. Ta teden objavljamo zgodbo Majde Lilije iz Celja, ki smo ji organizirali enomesečno dostavo dnevnega obroka iz Restavracije Taboljš iz Celja. Starejši so v tem času še posebej izpostavljeni, nekateri živijo tudi sami, epidemija pa je prinesla še manj stikov z ljubljenimi in prijatelji. Mnogi od starejših pa so v preteklosti dali naši družbi veliko. Zato si zaslužijo pozornost, toplo besedo in tudi kakšno presenečenje.

»Hvaležnost je recept za dolgo življenje, pa optimističen moraš biti ves čas ter imeti tudi voljo,« pravi Majda Lilija iz Celja. To pomlad bo dopolnila 87 let. Ob našem obisku je bila prepričana, da smo prišli le zato, da bomo objavili njeno življenjsko zgodbo in se z njo pogovarjali o njenih življenjskih izkušnjah. Za presenečenje ni vedela. Skrbno smo skrivali, da je resnični razlog našega obiska posebno darilo – enomesečni obroki kosil iz Restavracije Taboljš.


V prvem tednu vam predstavljamo zgodbo Željke Vovk. Vse življenje jo vodi čut za sočloveka, v karieri je delala v zdravstvu in še danes, čeprav ji je zdravje v zadnjem letu opešalo, pomaga drugim. Skromna, dobra in prijazna, a z veliko izkušnjami pravi, da nikoli ni oklevala, ko je bilo treba komu pomagati. Tokrat smo jo v zahvalo presenetili mi, skupaj z Gostilno Oštirka in JZ Socio iz Celja. Vovkova je bila tudi prejemnica bronastega grba Mestne občine Celje in plakete za naj prostovoljko Slovenije in naj prostovoljko Celja.GOSTILNA OŠTIRKA

ostirka logo

Gostilna Oštirka je eno izmed bolj prepoznavnih gostišč v središču Celja. Ime Oštirka je že dolgo znano in je blagovna znamka, ki je obiskovalcem poznana že 5 let. Pri pripravi jedi sledijo tradiciji, prijeten in prenovljen ambient pa zagotavlja udobno počutje obiskovalcev.

Kulinarika je njihova strast. Ker želijo ponuditi nekaj več, lahko pri njih dobite malico, odlično kosilo, večerjo ali à la carte ponudbo. Prirejajo kulinarične dogodke in atraktivne Dneve kuhinje, ki njihove menije obarvajo sezonsko.  Nikoli ne zmanjka tudi sladkosti, saj  pečejo tudi domače sladice. Ob vsem tem pa lahko izberete vrhunska domača in tuja vina.

Sestavine v njihovih jedeh so lokalne in greh bi bil, če se ne bi posluževali dobrot iz bližnje Mestne tržnice Celje. Prisegajo na domače, kot je domač čebulni kruh, lokalna zelenjava, sveža jajca proste reje, itd. Oštirka je gostilna, ki verjame v vse, kar je lokalno.

Želite podariti gurmansko razvajanje Oštirke? Nudijo vam nakup vrednostnega darilnega bona po vaši izbiri. Presenetite svoje najbližje. Poskrbeli bodo za nepozabno doživetje.

ostirka 1 ostirka 2

RESTAVRACIJA TABOLJŠ

taboljs logoSlogan restavracije Taboljš pove vse - od nas za vas ta boljše. Obiščite jih na Ljubljanski 20 b v Celju. Možen je prevzem ali BREZPLAČNA dostava hrane od ponedeljka do sobote med 10. in 17. uro.

Vizija restavracije Taboljš je povezana s kulinariko, ki ji v Celju ni para. Naj bo Restavracija Taboljš sinonim za “taboljš” hrano, pijačo in sproščen ambient v Celju in okolici!"

Restavracijo Taboljš najdete v neposredni bližini Policijske postaje Celje v središču mesta. Nahajajo se v poslovno-stanovanjskem centru Glazija, v pritličnem delu te moderne stavbe. Prav tako so za vse goste restavracije na voljo brezplačna parkirna mesta v garažni hiši Glazija!

Na okusen zajtrk, malico ali kosilo v Taboljš restavracijo. Tedenski meni in stalno ponudbo si poglejte na restavracijataboljs.si. Za naročilo pokličite: 070 435 070

taboljs 1  taboljs 2


RESTAVRACIJA STOLPIČ

stolpic logoRestavracija Stolpič, na Mariborski 7 v Celju, vsak dan za vas pripravlja sveže malice in kosila iz skrbno izbranih sestavin. Obiščite spletno stran stolpic.si in preverite njihovo tedensko ponudbo. Nudijo možnost osebnega prevzema, ob večjih naročilih pa izbrano tudi dostavijo.

Restavracija Stolpič. Telefon: 031 796 556.

stolpic 1 stolpic 2

GOSTIŠČE BOHORČ

bohorc logo

Gostišče in prenočišča Bohorč (Šentjur) je družinsko gostišče z več kot 100-letno tradicijo, ki ga vodi že četrta generacija. Odlikuje jih odlična ponudba tradicionalnih slovenskih jedi in prijeten ambient.

V neposredni bližini gostišča so tenis igrišča, bazen in drugi športni objekti. Gostinske kapacitete v gostišču Bohorč Šentjur - skupaj 150 sedišč, od tega 70 v restavracijskem delu, 60 na letno-zimskem, 20 pa v posebni Ipavčevi sobi. Vsi prostori so med seboj povezani.

Za naročilo malice pokličite na: 05 991 80 23, za dostavo malic pa na 041 666 726. Dnevno ponudbo malic in kosil preverite na gostisce-bohorc.com.

bohorc 1  bohorc 2 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)