Generali letos v uporabo predal še sedem inovativnih 3D zeber po Sloveniji

Generali letos v uporabo predal še sedem inovativnih 3D zeber po Sloveniji
Aktualno
Tipografija

Prejšnji teden je zavarovalnica Generali, ki prav letos obeležuje 25 let uspešnega poslovanja na slovenskem trgu, zaključila letošnjo spomladansko preventivno akcijo za zagotavljanje večje varnosti najranljivejših udeležencev v prometu. Na prireditvah, ki so potekale od konca aprila, so skupaj s partnerji projekta, Zavodom Varna pot in izbranimi občinami, predali v uporabo kar sedem 3D zeber, ki opozarjajo voznike k zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Poleg lanskih štirih je tako sedaj po Sloveniji skupaj že 11 takšnih prehodov, katerih cilj je manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

 

Otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih so najranljivejši udeleženci v prometu. Pri zavarovalnici Generali pa želijo s postavitvijo inovativnih 3D prehodov za pešce v okviru iniciative Varno ima vedno prav povečati ozaveščenost o večji varnosti na območjih umirjenega prometa. Partnerji projekta so še Zavod Varna pot in občine, ki so se pridružile.

»Skupaj z Zavodom Varna pot in partnerskimi občinami po Sloveniji smo sklenili, da želimo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. 3D zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu,« pravi Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d.

Letos so navidezno tridimenzionalne prehode za pešce izrisali v sedmih občinah:  v Piranu, Kobaridu, Novem mestu, Črnomlju, Murski Soboti, Mariboru in  Kranju. Pridružile so se lanskim štirim, zarisanim v Velenju, na Ptuju in Ljubljani.  3D zebre so kreativen in inovativen poseg v prometno infrastrukturo, zato so tudi bolj opazne od običajnih prehodov. V zavarovalnici Generali želijo z njihovim umeščanjem na področjih umirjenega prometa tako povečati varnost ranljivih skupin v prometu in še bolj spodbuditi pozornost voznikov na območjih umirjenega prometa.

Novo pridobitev so vsepovsod pozdravili z navdušenjem. Občani in širša javnost so lahko z glasovanjem izbrali lokacijo, kjer naj bo 3D zebra izrisana v posamezni občini. Predstavniki Svetov za preventivo v cestnem prometu, ravnatelji šol in vrtcev ter župani partnerskih občin pa se nadejajo, da bodo rezultati – manj žrtev v prometu – opazni takoj. Učencem šol oziroma vrtčevskim otrokom se je ponekod ob slavnostnih predajah 3D zeber v uporabo pridružil tudi raper Trkaj, avtor himne projekta, ki nosi naslov "Varno prav". Pesem, ki jo sedaj prepevajo otroci od Pirana do Murske Sobote, od Kranja do Novega mesta, pa opozarja na pomen previdnosti v prometu in pravi: "lajf ni dirka" in je "treba merkat" ter s tem nagovarja šolarje in njihove starše, da skupaj pomagajo zmanjšati število žrtev med ranljivimi udeleženci v prometu.

»Leta 2021 se je število umrlih v cestnem prometu v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Delež umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa pa je lani znašal kar 53 % vseh umrlih in je bil tako največji v zadnjem 5-letnem obdobju,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot. Skupaj si tako vsi partnerji v projektu prizadevajo, da bodo te številke čim prej nižje.

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Janže Fric

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)