Ponedeljek prinaša otroško maškarado Društva prijateljev mladine Ptuj

Ponedeljek prinaša otroško maškarado Društva prijateljev mladine Ptuj
Aktualno
Tipografija

Čas, ki ga Ptujčani in okoličani preživijo najbolj doživeto, je čas Kurentovanja. Vsi, od najmlajših do najstarejših, se prepustijo zabavi in druženju ter našemljeni sodelujejo pri ohranjanju bogate tradicije, s tem pa sovpada še izjemno razpoloženje ob najboljših glasbenih gostih v karnevalski dvorani.

Pustni torek je na Ptuju dan, ko je vse prilagojeno pustnemu dogajanju. Prav vsi prebivalci in zaposleni tisti dan pridejo na ulice in v službo maskirani – nekateri bolj, drugi samo s kakšnim manjšim dodatkom. A glavno je, da se vsi zavedajo pomena pusta, druženja in zabave. V večini podjetij na Ptuju ob 12. uri zaključijo delo, se odpravijo v mesto, v lokale in se družijo ob dobri glasbi, izjemni domači kulinariki in najboljših ptujskih pustnih krofih. Seveda se to edinstveno urbano pustovanje rado zavleče v pozne večerne ure.

V času pusta oblast na Ptuju prevzame princ karnevala. Ta od županje mestne občine Ptuj v imenu vseh pustnih likov in mask prevzame ključe mesta ter »oblast« za čas festivala – do pepelnice. Je protokolarni mojster na osrednjih pustnih prireditvah, ki v pustnem času doma in na tujem predstavlja Kurentovanje, mesto Ptuj in karnevalske prireditve. Princ karnevala po izboru zgodovinarke Marije Hernja Masten od leta 2003 naprej z insignijami, značilnimi oblačili in gardo predstavlja zgodovinsko osebnost kraja, od koder prihaja. Letos mestu vlada 19. princ karnevala Marko Šamperl Francesco Guffante, mestni sodnik. 19. princ ptujskega karnevala predstavlja ptujskega mestnega sodnika in veletrgovca Francesca Guffanteja, ki je konec 15. stoletja prišel na Ptuj z italijanskimi družinami gradbenikov iz Lugana na jugu Švice, v italijansko govorečem delu današnjega kantona Ticino. Njegova vogalna hiša na Murkovi 2 spada med bolj poznane hiše Ptuja.

V ponedeljek, 12. februarja, ob 16.30 bo karnevalska dvorana Campus Sava gostila veliko otroško maškarado Društva prijateljev mladine Ptuj. Za zabavo bo skrbel Čarovnik Grega, delili bodo brezplačne krofe, nagradili najlepše izvirne družinske, skupinske in posamezne maske. Za otroke do 14 let je vstop prost, za odrasle vstopnina znaša pet evrov. Skupaj z obiskovalci bodo rajali prostovoljci/klovni – člani DPM, skupaj z učenci ptujskih osnovnih šol in Gimnazije Ptuj. Nagrade bodo prispevali MGP Ptuj, Sava/Terme Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj, Kurentova hiša, Arbadakarba, restavracija De Poncho in še kdo. Dogodek poteka v sodelovanju z Javnim zavodom Ptuj, družbo Radio-Tednik Ptuj in karnevalsko dvorano Campus Sava. Prireditev bo trajala dobri dve uri, kot zagotavljajo v Društvu prijateljev mladine Ptuj, pa bo tudi otroška maškarada simpatična, vesela in polna lepih doživetij.

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2024 lahko kupite na entrio.si, bencinskih servisih OMV in v trafikah 3DVA.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)