Vznemirljivo doživetje srednjega veka

Vznemirljivo doživetje srednjega veka
Regija danes
Tipografija

Kljub nekoliko muhastemu vremenu je na celjskem Starem gradu uspešno minil še en srednjeveški konec tedna v okviru projekta Živa zgodovina, ki ga pripravlja Zavod Celeia Celje v sodelovanju s srednjeveškimi skupinami. Tokratnemu programu so dajali ton predvsem Vitezi najemniki Celjskih grofov, ki so predstavili raznolik nabor srednjeveških vsebin. Poudarek je bil na prikazu viteških bojev.

Vihtenje meča, sablje in ščita med bojevniki je bilo zagotovo največji magnet za obiskovalce, veliko zanimanje so prav tako vzbudili postavitev viteškega tabora, razstava orožja, replike oblačil ter oklepov iz 13. in 14. stoletja, lokostrelstvo, metanje sekiric, srednjeveška kulinarika ...

Minuli konec tedna se je predstavilo še Kulturno-umetniško društvo Galiarda in prikazalo srednjeveško življenje na gradu, tudi s starinskimi plesi in z živo glasbo (več o tem v posebnem prispevku v rubriki Bralci poročevalci).

Zavod Celeia Celje animacijske vsebine na temo srednjega veka izvaja od leta 2009, kasneje jih je preimenoval v Živo zgodovino. »Pri tem projektu stremimo k dvema ciljema: ustvariti kakovosten in široko zastavljen program Žive zgodovine ter s tem popestriti že tako raznoliko ponudbo gradu in zagotoviti številen obisk tujih in domačih obiskovalcev na gradu. Ti imajo možnost vpogleda v življenje vitezov, dvornih dam in kmetov iz časa rodbine grofov Celjskih. Za trenutek postanejo del ›žive‹ zgodovine in se v pristnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah ali uživajo v grajski kulinariki,« so o namenu projekta povedali v Zavodu Celeia Celje.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)