Do uspeha poleg znanja vodita zaupanje in poštenje

Do uspeha poleg znanja vodita zaupanje in poštenje
Regija danes
Tipografija

Primož Lončar je Celjan, ki se je že kot deček s starši preselil v Zgornjo Savinjsko dolino, a je s knežjim mestom ostal povezan. Po srednji šoli za strojništvo, ki jo je obiskoval v Celju, ga je študijska pot peljala v Maribor. Po študiju strojništva je hitro našel delo in se v nazarskem podjetju zaposlil na delovnem mestu operativnega nabavnika. Z znanjem in odnosom je prepričal delodajalca in sodelavce ter kmalu napredoval. Vse do mesta direktorja nabave in kontrolinga. Za svoje delovanje in razvoj področja je ob izteku leta 2020 prejel tudi priznanje nabavni manager leta, ki ga podeljujeta podjetje Planet GV in Združenje nabavnikov Slovenije.

 

Celoten intervju je objavljen v tiskani številki Novega tednika.

»Gre za potrditev, da se z delom in vztrajnostjo lahko marsikaj doseže. Priznanje pomeni, da je to, čemur sem do zdaj sledil in v kar sem verjel, kot dobro prepoznala tudi širša okolica. V tem primeru ne gre brez uspeha in rezultatov podjetja, ki podpira in omogoča ustrezen razvoj posameznika ter celotne organizacije. To je še eden v nizu dokazov, da smo v podjetju BSH Nazarje – in s tem tudi ekipa nabave – na pravi poti. To nam daje pozitiven zagon in motivacijo, da tako tudi nadaljujemo,« je priznanje komentiral Primož Lončar, ki vselej poudarja pomen ekipnega dela in sodelovanja.

V podjetju ste na področju nabave zaposleni že 20 let in v tem času se vaša pot nenehno vzpenja.

Res je. Januarja je minilo 20 let, odkar sem po študiju strojništva v Mariboru začel svojo pot v BSH Nazarje. Najprej sem bil odgovoren za operativna dela, kasneje za bolj strateške usmeritve. Po vodenju projekta aparata za pripravo napitkov Tassimo sem leta 2009 dobil priložnost dela v BSH tovarni v Nemčiji. Za dve leti in pol smo se z družino – z ženo in takrat triletnim sinom ter pol leta staro hčerko – preselili v Bad Neustadt na sever Bavarske. S selitvijo smo vsi pridobili veliko novih življenjskih izkušenj in se ogromno naučili. Po vrnitvi domov sem v BSH Nazarje prevzel vodenje nabavne skupine, odgovorne za metale, motorje in elektroniko, sredi leta 2014 pa vodenje celotnega nabavnega oddelka znotraj našega podjetja. Zaradi reorganizacije se je nabavi BSH Nazarje v 2017 pridružila skupina iz oddelka kakovosti, odgovorna za kakovost pri dobaviteljih. Od leta 2019 poleg nabave vodim tudi oddelek kontrolinga. V nabavi in kontrolingu nas je danes zaposlenih več kot 50 sodelavcev, ki nimamo samo lokalnih zadolžitev, ampak tudi določene globalne znotraj BSH skupine.

Kaj se je v zadnjih letih, tudi zaradi tehnološkega napredka, pri vašem delu najbolj spremenilo?

V zadnjih letih se je pri povezavi nabave in našega podjetja najbolj spremenilo to, da je zavedanje pomena sodelovanja z dobavitelji eno ključnih področij ne le nabave, ampak vseh v podjetju. Pri vpeljavi novega načina razmišljanja je bila ključna podpora vodstva. V letu 2017 smo natančno opredelili celovito nabavno strategijo (področja, procese, dobavitelje, kakovost in stroške), ki smo jo uskladili in potrdili. Ne samo v nabavi, ampak z vsemi sodelujočimi tako znotraj podjetja kot zunaj njega. Strategijo posodabljamo vsako leto, spisana je za obdobje naslednjih petih let. Temu procesu sledimo. Prav tako smo v zadnjih letih opolnomočili medoddelčne ekipe (razvoj, logistika, kakovost, strateška nabava), ki določajo strategijo posameznih materialnih skupin in o tem samostojno odločajo. Vse odločitve glede dela z dobavitelji sprejemamo skupno znotraj strokovnih služb, vodstvo podjetja je tisto, ki podpira in usmerja, je seznanjeno z odločitvami in vnaprej potrdi okvirje posameznih materialnih strategij. Ključno je, da so vloge in zadolžitve posameznikov jasno določene in da so cilji znotraj različnih oddelkov usklajeni.

Kako pomembna je vloga nabavnega oddelka v podjetju? Kako vidite razvoj področja?

Nabavni oddelek je povezovalni člen med dobavitelji in podjetjem. Glede na to, da proizvodi naših dobaviteljev predstavljajo večji delež vrednosti naših aparatov za pripravo hrane in napitkov, je to sodelovanje izredno pomembno, saj lahko na ta način zagotavljamo ustrezno kakovost aparatov, konkurenčnost in obvladujemo tveganja. Še naprej bo ključnega pomena dolgoročno sodelovanje z dobavitelji, katerega osnova sta odprta komunikacija in preglednost. V prihodnje bodo še v večji meri potrebne zelo hitre prilagoditve na nove situacije in te bodo zagotovo ustvarjale tudi ogromno priložnosti. Naš nabavni oddelek je poleg omenjenega izredno osredotočen na vzpostavljanje ustreznega vzdušja v ekipi, razvoj znanj in vsestranske izboljšave. Ekipo razvijamo v smeri ustreznih vrednot, komunikacije, vlagamo čas in sredstva v dvigovanje znanja vsakega posameznika ter skušamo to znanje tudi ustrezno uporabiti, kot organizacija pa dobro delo in rezultate tudi obvezno nagrajevati. V zadnjih letih ogromno časa in energije usmerjamo v digitalizacijo nabavnih procesov, kjer z optimizacijo določenih operativnih in taktičnih tem lahko veliko več časa investiramo v strateške teme in v zaposlene. Tako se lažje posvečamo reševanju vsebinskih izzivov, veliko manj je ročnega vnašanja podatkov v različne sisteme in poročanja.

V pogovoru ob prejemu nagrade ste dejali, da je za opravljanje te funkcije treba biti zaupanja vredna oseba in da gre za dinamično funkcijo, ki jo je treba opravljati z veliko mero poštenja – kako ste si pridobili to zaupanje tako znotraj podjetja kot na strani dobaviteljev, za katere tudi pravite, da so že pravi partnerji?

Zagotovo zaupanje pridobiš na način, da tisto, kar govoriš, tudi delaš oz. narediš. In to ne velja samo za posel, ampak tudi v zasebnemu življenju. Določene vzorce prineseš s sabo od doma, določenih se naučiš v službi. V zadnjih letih se je veliko stvari spremenilo, vendar človeka določeni načini obnašanja spremljajo ves čas. Sodelavci, dobavitelji, okolica to vidijo in če je ustrezno, potem to odobravajo. V mojem primeru je očitno uspelo tako staršem in družini kot tudi organizaciji BSH (smeh). Vrednote in primeren odnos ter obnašanje so izrednega pomena za dobro sodelovanje in tukaj smo ne samo v organizaciji ali oddelku nabave in kontrolinga, ampak tudi z dobavitelji usklajeni. Vemo, kaj se od koga pričakuje. Pri dobaviteljih in partnerjih gre za kompetence na najvišji ravni in njihovo odlično poznavanje naših procesov, pričakovanj, in sicer z zelo veliko mero zaupanja, ki se gradi skozi leta sodelovanja – veseli me, da imamo kar nekaj »partnerjev« tudi iz Slovenije.

Ne skrivate pomena družinske podpore na poti poslovne uspešnosti in tega, da ste velik športni navdušenec. Ste izjemen poznavalec rokometa, pa tudi nogometne igre, v Mozirju vodite nogometno društvo.

Z ženo Danijelo, 14-letnim sinom Rokom in 12-letno hčerko Stelo živimo v Nazarjah. Na vse tri sem res izjemno ponosen, kajti vsi so zelo uspešni pri tistem, kar počnejo. Kolikor le lahko, čas preživljamo skupaj, radi smo ob morju, si kaj dobrega skuhamo, če je možno, potujemo, veliko pozornost namenjamo svojemu zdravju. Res je, zelo rad imam šport, različne športne panoge. Sva pa v zadnjih letih z ženo našla skupno zanimanje za kolesarjenje in pri težjih podvigih so nama v veliko pomoč e-kolesa, z Boschevo baterijo seveda (smeh). S še z nekaterimi zanesenjaki vodim nogometno društvo v Mozirju, kjer nogomet trenira 130 otrok. Zelo smo ponosni, ko vidimo, kako otroci napredujejo, kako se društvo v sodelovanju z okoljem razvija. Vse to vzame kar nekaj energije, istočasno je še veliko več da. Sicer pa si baterije polnim tudi z glasbo. Blizu mi je predvsem rok glasba, rad obiskujem tudi koncerte.

Ste tudi doma glavni nabavnik?

(smeh) Doma nisem glavni, a sem med glavnimi. Z ženo se že ves čas najine skupne poti usklajujeva glede »strateških« odločitev, čeprav je to včasih izziv. Zaenkrat so bili vsi rezultati pozitivni in ne bova spreminjala dobre prakse, čeprav se že kaže določen vpliv mlajše generacije, čemur se seveda sproti prilagajamo.

Foto: osebni arhiv

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam