Tartini ne le kot glasbenik

Tartini ne le kot glasbenik
Regija danes
Tipografija

Giuseppe Tartini, v Piranu rojeni violinist in skladatelj, je veljal za enega največjih intelektualcev in umetnikov svojega časa. Vlada je leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto in ob 330-letnici njegovega rojstva je tudi Hiša kulture Celje počastila glasbenega velikana in pripravila glasbeno-gledališko predstavo.

Z njo bo nocoj ob 19.30 v Narodnem domu odprla letošnji glasbeni abonma. Poetično dramsko besedilo je napisal nagrajeni slovenski pesnik in pisatelj Muanis Sinanović, v glavni vlogi bo nastopila Živa Selan. Sodelujejo še violinist Kristian Ilić, dramaturginja Katja Markič, avtor glasbe Miha Firšt, kostumografinja Maja Zupanc Žibret in scenograf Gal Rančigaj.

Predstava raziskuje osebnost Tartinija z očmi njegove žene Elizabete Premazore. Razčlenjuje vzgibe, ki ljudi v znanosti in umetnosti ženejo v obsesivno zasledovanje perfekcije in premikanja meja možnega. Tartini ni bil le glasbenik, ki je postavil temelje za razvoj virtuoznosti in izraznosti pri igranju violine in katerega glasbeni opus navdihuje poslušalce še danes. Bi je tudi matematik in fizik, ki je raziskoval zakonitosti alikvotnih tonov ter kvintnega kroga in prvi na svetu odkril skrivnostne kombinatorne tone, ki jih takratna fizikalna dognanja niso mogla pojasniti.

Po premieri v Celju bo predstava na ogled v Stari Elektrarni v Ljubljani in na drugih prizoriščih po Sloveniji.

Foto: arhiv HKC

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)