Bližina sočloveka kot iskra, ki lahko ozdravi drugega

Bližina sočloveka kot iskra, ki lahko ozdravi drugega
Regija danes
Tipografija

 

Telo redno izloča strupe, ki jih vanj vnašamo s prehrano in tekočino. Kam pa gredo napori, stres, nerazrešeni odnosi in težke besede, ki nas ranijo? S tem vprašanjem se na svojih predavanjih med drugim ukvarja Sanela Peresciutti, ki je nedavno izdala knjigo kratkih navodil za kakovostno življenje z naslovom Spodbude. Zdravnica in predavateljica, ki si želi, da bi človeštvo stopilo na pot čustvene revolucije, meni, da je prav bližina sočloveka lahko zdravilo za bolezni sodobnega časa – osamljenost in depresijo, zaradi katerih marsikdo izgublja smisel v življenju.

 

 

Sanela Peresciutti, doktorica medicine, ki izvira iz Sarajeva, od leta 2011 pa je zaposlena na oddelku za gastroenterologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, se redno dodatno izobražuje na področju psihologije in psihoterapije. O tam, kako pomembni so za naše počutje objem, dotik, poljub in lepe besede, je doslej govorila na več kot 700 predavanjih po vsej državi.

Med svojim gostovanjem v Knjižnici Rogaška Slatina je poudarila, da starši svoje odraščajoče otroke učimo o marsičem, na primer o uporabi računalnika, avtomobila in številnih drugih naprav. Redkokdo pa svoje potomce uči o tem, kako naj prepoznajo motnje v svoji duši, ki vplivajo na naše telesno počutje. Medtem ko vse, kar popijemo, izpraznimo s pomočjo mehurja in tisto, kar pojemo, izpraznimo s pomočjo prebavnega sistema, pozabljamo na to, kar se dogaja v naših možganih. Tam se po Sanelinih besedah kopiči to, kar s sabo prinašajo neprespane noči, vedno daljši delovniki in stres. Čeprav ljudje za preživetje potrebujemo le vodo, hrano in zrak, pri številnih bolnikih opaža nenehno naprezanje in željo, da bi opravili kopico dela. Pri tem odlašajo s počitkom in s skrbjo zase. »Velikokrat slišim, da morajo narediti samo še to ali ono, nato bodo končno napočile počitnice. Ob tem na stran odlagajo svoje želje. Ko gredo na dopust, zbolijo.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)