Franc Jožef odpotoval na veliko razstavo

Franc Jožef odpotoval na veliko razstavo
Regija danes
Tipografija

Muzej Laško hrani številne dragocenosti. Med pomembnejšimi je nedvomno doprsni kip Franca Jožefa, ki ga je za sprejemni izpit na dunajsko akademijo likovnih umetnosti iz belega kamna pri svojih rosnih 17 letih izklesal svetovno znan hrvaški kipar Ivan Meštrović. Kip je včeraj iz Laškega odpotoval na razstavo v Zagreb.

Toda, kako se je to izjemno umetniško delo znašlo v Laškem? Prinesel ga je inženir, ki je delal v laškem premogovniku. »Ta inženir češkega rodu je, preden je prišel v Laško, delal v rudniku v Dalmaciji, in sicer blizu kraja, od koder je bil tudi Meštrović. Umetnik mu je dal kip Franca Jožefa. In ko se je inženir preselil v Laško, je kip prinesel s seboj. Po njegovi smrti je njegova vdova kip podarila Muzeju Laško,« pojasnjuje kustos v Muzeju Laško Tomaž Majcen.

Letos mineva 140 let od rojstva kiparja Meštrovića. Obletnico bodo v zagrebški Galeriji Klovićevi dvori obeležili z razstavo, na kateri bo do pomladi prihodnje leto na ogled tudi doprsni kip Franca Jožefa iz Laškega.

BA

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder in Bojana Avguštinčič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam