Vrhunski športniki največjo oporo potrebujejo doma

Vrhunski športniki največjo oporo potrebujejo doma
Regija danes
Tipografija

Na začetku športne poti je poglavitna vloga namenjena staršem otrok. Njihova pomoč lahko traja še zelo dolgo, kasneje se vloge premešajo ali popolnoma spremenijo. V večini primerov imajo pri moških zaradi dolgotrajnejše športne poti velik vpliv njihove življenjske sopotnice, športnice pa pretežno prej končajo športno udejstvovanje in se zato redko zgodi, da moški usodno poseže v tok dogodkov in ga spremeni v zelo uspešnega. A poiskali smo tudi tak primer. Naš sogovornik je bil Željko Stević. S Tino Marguč in z Barbaro Volk se je pogovarjal Janže Fric.

»Gloria se je izklopila in se ponovno zagnala«

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji sposobna ženska. V družini naše vrhunske deskarke na snegu, 34-letne Glorie Kotnik je prav nasprotno, čeprav je njen srčni izbranec Željko Stević prav tako zelo uspešen na svojem poslovnem področju. »Aha, jasno mi je, naredila bova prav obratno, kot je pri drugih,« je bistvo zgodbe takoj razumel Željko.

Gloria je rodila 27. januarja leta 2021, z Željkom sta se razveselila sinčka Maja. Naslednje leto, 8. februarja, je senzacionalno osvojila bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Pekingu. »Največji dosežek v življenju me čaka doma. Ta medalja je v bistvu nagrada za ves trud. Ne morem verjeti, res ne," je s težavo izgovarjala Velenjčanka in začel se je neutolažljiv jok. Slika je obšla svet. Maj še ni vedel, kaj se dogaja, Željku se je v Celju v mislih vrtel dolgometražni film.

Gloria je večkrat omenjala izgorelost. Kdaj se je pri njej pojavila, kako ste se vi soočili s tem?

Prvi znaki izgorelosti so se pri njej pojavili, še preden sva se dokončno odločila za skupno življenjsko pot. Težave so se stopnjevale. Priznala je, da se tisto, kar se je dogajalo tri leta prej, spet ponavlja. Stalno je bila utrujena. Bila je zaspana, brezvoljna, skoraj rastlina. Ni se bila sposobna povzpeti po stopnicah v tretje nadstropje.

Kaj ste storili?

Nisem zdravnik. Torej nisem strokovno podkovan. A nudil sem ji vso podporo. Prevzel sem večino hišnih opravil. Sesal sem, opral perilo, ga obesil. Potem se je pojavila epidemija. Bila sva doma, zaprta. Veliko je počivala. Če je počela karkoli, se je morala kmalu uleči in se umiriti. Dejal sem ji, naj skrbi zase, jaz bom za vse ostalo. Skušal sem ji vliti le pozitivne misli. Zaprtje zaradi epidemije je bilo za marsikoga moreče, nama pa je koristilo. Odmaknila sva se od vsega. V svojem podjetju sem delal manj, Gloria je tudi še imela podjetje, a je prenehala delati. Izklopila se je in se ponovno zagnala.

Ste pričakovali, da se bo porodu vrnila na sneg? Ste ji to morda vi predlagali?

Ni bila povsem prepričana o svoji vrnitvi na tekmovanja. Nekajkrat je omenila, da bi poskusila. Ko so jo družinski člani spraševali, če bo še 'bordala', je vedno odvrnila: »Bomo še videli ...« Zavedala se je, da je za njo izgorelost, drugačno življenje zaradi epidemije, nosečnost, zapleten porod. Zanimalo jo je, ali bo otrok spal ponoči. Bala se je, da bo morala vstajati. Opazil sem, da v njej tli želja. Da ljudem pokaže, česa je še sposobna. Ko je Maj redno spal in ni bil zahteven otrok, sem Glorii predlagal, naj ...

Foto: Andrej Križ

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder in Bojana Avguštinčič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam