PODČETRTEK - Bo pod vznožjem gradu zrasel hotel?

PODČETRTEK - Bo pod vznožjem gradu zrasel hotel?
Regija danes
Tipografija

Občina Podčetrtek je obnovila del kašče v bližini gradu Podčetrtek. Dotrajana stavba je bila najprej predvidena za rušenje v celoti. Ker za zidovi skriva zanimivo klet z oboki, se je občina zavzela za ohranitev tega dela. Po besedah tamkajšnjega župana je eden od morebitnih vlagateljev že pridobil idejno rešitev, kako tam urediti nastanitvene zmogljivosti. Ob gradu, ki je vrsto let sameval in propadal, se obetajo še druge zanimive vsebine.

 

 

 

Ko je občina kupila grad Podčetrtek, je gradbeni inšpektorat odredil rušitev kašče v celoti. Zaradi zanimive kleti z oboki, se je občina dogovorila, da bo spodnji del kašče obdržala. Izvajalec gradbenih del je stavbo statično obnovil in uredil betonsko temeljno ploščo, tako da objekt nikogar ne ogroža. Po besedah župana Petra Misje je večji del poslopja obnovljen in omogoča različne nadgradnje. »S posegom, vrednim približno sto tisoč evrov, smo obvarovali fenomenalno klet. Za kaščo se je doslej zanimalo več ljudi. Eden od morebitnih vlagateljev je pridobil idejno zasnovo o tem, kako bi tam uredil nastanitvene zmogljivosti oz. hotel. Vse bo odvisno od tega, ali bo občina sklenila javno-zasebno partnerstvo z vlagateljem. Kaščo lahko občina tudi proda. Ali sama poišče vsebine zanjo.« Misja je še pojasnil, da približno deset metrov dolg del kašče ni bilo možno ohraniti, saj je bil tako uničen, da njegova obnova ni bila smiselna.

Kmalu po novi poti

Občina v bližini že nekaj mesecev ureja grajsko pot, vredno malo manj kot pol milijona evrov. Za naložbo, ki naj bi bila končana letos, je na razpisu gospodarskega ministrstva pridobila približno 300 tisoč evrov sofinanciranja. Podčetrtški župan je razložil, da je njena ureditev velik finančni zalogaj, saj bodo v sklopu projekta urejeni javna razsvetljava, počivališča, odvodnjavanje. »Eno počivališče je urejeno na mestu, kjer smo doslej že prirejali koncerte in dogodke, in tako bo tudi v prihodnje. Še eno počivališče bo urejeno pri vhodu na grad, kjer bodo mogoči manjši nastopi. Pohod proti gradu se bo začel na parkirišču, ki ga želi občina urediti na območju tako imenovane stare klavnice. Občinska uprava bo rušitev omenjene stavbe občinskemu svetu predlagala na naslednji seji.«

Foto: Visit Podčetrtek

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)