Bodo ta »predpis« v občini spremenili?

Bodo ta »predpis« v občini spremenili?
Regija danes
Tipografija

»Moja prijateljica je umrla že pred meseci. Ker ni imela svojcev, je bila pokopana v skupni grobnici na mestnem pokopališču v Celju. V občini, kjer skrbijo za pokope, so mi dejali, da bodo uredili napis imena in priimka šele avgusta. Razlog naj bi bili previsoki stroški,« nam je dejala Celjanka. Zgrožena je, da občina ne premore toliko denarja, da bi umrlim uredila napis imen in priimkov takoj, saj gre tudi za njihovo dostojanstvo. (SIMONA ŠOLINIČ)

»Znanci me sprašujejo, kdaj je bila prijateljica pokopana, da so bili pri grobu, vendar njenega imena niso zasledili in niso prižgali sveče, saj so mislili, da je pokopana drugje,« še v solzah govori sogovornica.

Kdo plača in kdaj?

Mestna občina Celje je na zadnji seji mestnega sveta, ki je bila aprila, potrdila popravek proračuna, s katerim je nekoliko povečala finančna sredstva za ureditev skupne grobnice na celjskem pokopališču. Na podlagi 16. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti ter 16. člena Odloka o pokopališkem redu na mestnem pokopališču in pokopališču Teharje Mestne občine Celje morajo stroške pokopa poravnati dediči umrlega oziroma oseba, ki je naročila pokop. Če ni dedičev, poravna stroške občina, v kateri je imel umrli stalno bivališče. Sredstva so rezervirana tudi za plačilo najemnine za skupno grobnico in vklesanje napisov na nagrobno obeležje skupne grobnice. »Mestna občina Celje letno povprečno poravna osnovne pogrebne stroške za 15 pokojnikov. Sredstva povišujemo iz naslova ureditve oziroma sanacije skupne grobnice na Mestnem pokopališču Celje, ki je namenjena pokopom pokojnikov brez svojcev,« je zapisano na strani Mestne občine Celje. Gre za zvišanje sredstev s 35 tisoč evrov na 46 tisoč evrov.

Je to dostojanstveno?

Glede na navedbe naše sogovornice smo na občino naslovili tudi vprašanje, ali drži, da napis imena in priimka na skupni grobnici občina uredi z zakasnitvijo, torej tudi nekaj mesecev po pogrebu. Med drugim smo občino vprašali tudi, ali se pristojnim to zdi korektno iz vidika dostojanstva umrlih, ki že tako ali tako nimajo svojcev oziroma so bili prepuščeni sami sebi. »Napisi pokojnih na nagrobnem obeležju skupne grobnice Mestne občine Celje so izvedeni enkrat letno, in sicer predvidoma v juliju ali avgustu. Vzrok za takšno odločitev je predvsem tehnične in stroškovne narave, saj je za vsako izvedbo napisov treba postaviti gradbeni oder,« so nam odgovorili v občini. Menimo, da je pokojnim, ki nimajo svojcev, dostojanstvo izkazano z dostojnim in s primernim pokopom. Doslej je bilo v skupno grobnico pokopanih 223 pokojnikov, letno gre tako v povprečju za 14 pokopov, prostorske zmogljivosti skupne grobnice pa zadoščajo tudi za morebiten večji letni obseg pokopov,« so nam še odgovorili iz Mestne občine Celje.

Koliko stane klesanje črk?

S takšnim načinom se naša sogovornica, ki je izgubila prijateljico, ne strinja: »Vsak dan gledamo in poslušamo, koliko denarja naša država zmeče skozi okno in v korupcijo. Na drugi strani imamo posameznike, ki umirajo sami, brez ljubljenih, na koncu pa pristojni pravijo, da ni denarja za zapis imena na grobnici. Hvaležna sem sicer, da občina uredi pogreb, toda pri napisu na spomeniku ne gre za tako visoke cene. Na enem od spletnih portalov ponudnikov klesanja črk na spomenik sem izračunala možno ceno za ime in priimek s približno enakim številom črk, kot jih je imela pokojna. Cena za klesanje črk bi v tem primeru izračuna znašala približno 140 evrov, če kdo računa za eno črko 7 evrov, bi to naneslo le nekaj evrov več. Toliko denarja za eno osebo torej občina nima? Sramotno. Če bi imela denar in če bi lahko, bi to uredila sama,« dodaja sogovornica in upa, da bo kdo od mestnih svetnikov enkrat za vselej predlagal spremembo tega po njenem mnenju nesmiselnega razloga, da imen nekaterih umrlih v zadnjem letu še vedno ni na spomeniku. V občini še dodajajo, da izvajalci trenutno opravljajo pripravljalna dela v njeni notranjosti. Gre za montažo kovinskih nosilcev in polic, zunanjost grobnice pa je urejena in zato na njej niso načrtovana morebitna obnovitvena dela.

 

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Janže Fric

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)