Pustna sobota v karnevalski dvorani bo navdušila

Pustna sobota v karnevalski dvorani bo navdušila
Aktualno
Tipografija

Čas Kurentovanja je čas, ki na Ptuj privabi množice ljubiteljev ljudskega pustnega izročila, ki nikjer drugje ne živi tako pristno in iskreno kot prav v najstarejšem slovenskem mestu. Od kurentovega skoka dalje, ko se začne veselo pustno dogajanje, je na vsakem koraku moč srečati maske, ki širijo veselje, prijateljstvo in dobre želje. Pustno izročilo na širšem ptujskem območju za svoje vzamejo že najmlajši in postanejo kurenti, hudički, pokači in drugi tradicionalni liki, ki se od staršev že od zgodnjega otroštva učijo spoštovanja in negovanja te izjemne tradicije.

Med tradicionalne pustne like sodi tudi Baba nosi deda – igrivi prikaz zakonskih vlog. Znan je v številnih evropskih državah, zelo priljubljen pa je tudi na Dravskem in Ptujskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Povezujejo ga z likom starca ali starke, ki v človeški podobi na Zemlji predstavlja duhove rajnih. Eden izmed njiju, baba ali ded, stopi v velik, iz šibja narejen koš brez dna, ki si ga oprta na ramena. Spredaj ima pritrjeno lutko iz blaga (on/ona). Pri babi, katere obraz je namazan z barvicami ali sajami, je po navadi poudarjeno veliko oprsje, moški imajo v rokah kopje, na glavi pa star klobuk.

V ponedeljek, 12. februarja, se bodo po ptujskih mestnih ulicah na tradicionalno povorko podali najmlajši. V soorganizaciji z Vrtcem Ptuj se povorke udeležijo otroci drugega starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad. Številni pridejo pozdravit male maškare, ki rajajo, plešejo in z veseljem pokažejo svoje domiselne, pisane pustne kostume.

V karnevalski dvorani Campus Sava bo pustna sobota postregla z zabavo, ki jo bomo še dolgo pomnili. Za izjemno vzdušje bodo poskrbeli Miran Rudan Indesign ter Tarapana band. Miran Rudan sodi med najbolj prepoznavne slovenske glasbenike, ki je na glasbeni sceni že skoraj štiri desetletja. Prepeval je v skupinah Moulin Rouge, Randez Vous in Pop Design, bogata pa je tudi njegova samostojna glasbena pot. Miran Rudan zagotovo sodi med tiste glasbenike, ki znajo poskrbeti za najbolj nore zabave in tako bo tudi v karnevalski dvorani na Ptuju.

Tarapana Band je ena najbolj priljubljenih hrvaških glasbenih skupin, znana po izjemnih nastopih v živo. Uspešno kombinirajo starejši in novejši glasbeni stil in zmeraj poskrbijo za najboljše zabave daleč naokoli.

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2024 lahko kupite na entrio.si, bencinskih servisih OMV in v trafikah 3DVA.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)