Kurentanc bodo ogreli Kingston, MI2 in David NYX

Kurentanc bodo ogreli Kingston, MI2 in David NYX
Aktualno
Tipografija

Ptuj pozimi postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Mesto zavzamejo številne maske, tradicionalne in karnevalske, ulice zaživijo v posebnem vzdušju – prijateljstvu, glasbi, povorkah in obujanju ljudskih običajev.

Pustni čas je odlična priložnost ne le za ogled kurentovih obhodov, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ampak tudi za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj. Obhodi kurentov so ena izmed mnogih etnografskih tradicij iz različnih koncev sveta, ki preko sebi lastnih zunanjih podob in obredov težijo k skupnemu cilju. Le-ta je v veliki večini različnih narodov in narodnosti usmerjen v zagotavljanje pogojev k boljši kakovosti vsega bivajočega.

Nedelja, 11. februarja, je na Ptuju namenjena mednarodni karnevalski povorki. Gre za vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge preplavi sprevod na tisoče karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki pripovedujejo zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času. Nepregledna množica kurentov/korantov, med katerimi je najti vse generacije, ter vsi drugi tradicionalni liki se poda po karnevalski trasi in predstavlja običaje svojih krajev. Pridružijo se jim tudi številne karnevalske skupine, ki predstavljajo aktualno družbeno dogajanje, problematiko in zabavne vidike vsakdanjega življenja. Takrat pridejo do izraza vsa ustvarjalnost, domišljija, pa tudi številne ure skupinskega dela karnevalskih skupin.

Še ena znamenitih pustnih mask širšega ptujskega območja sta tudi Jürek in Rabolj – zeleni Jurij premaga zimskega demona. Haloški Jürek ali zeleni Jurij, rastlinska pomladna maska, v katero se našemi fant, je bila na našem območju znana do konca 19. stoletja, v Halozah pa še v prvi četrtini 20. stoletja. Skupino juračev, ki sedaj nastopajo ob pustu, sestavljajo: Jürek, Rabolj, od štiri do pet plesnih parov, muzikanti in pobirač. Na kmečkem dvorišču se Jürek in Rabolj spopadeta. Po hudem boju je zimski demon Rabolj premagan in pregnan pod Donačko goro. Tega se razveselijo pražnje oblečeni spremljevalci, fantje in dekleta začno plesti in prepevati ter zbirati darove.

Oder karnevalske dvorane Sava Campus Ptuj bosta v petek, 9. februarja, zasedli izjemni slovenski zasedbi – Kingston in MI2, pridružil se jima bo še David NYX.

Skupina Kingston je ena najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin, vsekakor pa tista, ki da poseben pečat vsaki pravi zabavi. Pozitivna energija, izjemna karizma na odru, kakovost izvedbe glasbe in nizanje uspešnic so glavne karakteristike skupine, ki velja za enega najbolj koncertno aktivnih glasbenih kolektivov.

Glasbena skupina Mi2 je stalni gost študentskih žurov in festivalov. So edina rock skupina v Sloveniji, ki je izdala svojo Biografijo in Pesmarico, njihovi koncerti pa so nabiti s pozitivno energijo. Tako bo tudi na Kurentancu v karnevalski dvorani na Ptuju.

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2024 lahko kupite na entrio.si, bencinskih servisih OMV in v trafikah 3DVA.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)