Brezposelnost še vedno zelo nizka

Brezposelnost še vedno zelo nizka
Aktualno
Tipografija

Ob prazniku dela se lahko tudi letos pohvalimo z zelo nizko brezposelnostjo tako v Sloveniji kot v naši regiji. Lani je bilo delovno aktivnih največ doslej, in sicer približno 941.300 ljudi, kar je 19 odstotkov več kot pred desetletjem. Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je stopnja registrirane brezposelnosti ob koncu prejšnjega leta znašala 4,9 odstotka. Za 0,7 odstotne točke je bilo več zaposlenih moških.

Konec marca je bilo na celjskem območju registriranih skoraj 5.300 brezposelnih oseb, kar je skoraj devet odstotkov manj kot ob istem času lani. Od letošnjega februarja do marca se je na našem območju zaposlilo več kot 300 brezposelnih. Direktorica celjske območne službe ZRSZ Dubravka Milovanović pravi, da se je brezposelnost najbolj znižala na območju Laškega in Žalca. Na našem območju je povprečen čas brezposelnosti skoraj 32 mesecev, to je skoraj pol leta daljši od državnega povprečja.
Več delovno aktivnih z daljšo odsotnostjo z dela
Ob koncu lanskega leta je bilo z dela dlje odsotnih malo več kot 46.800 ali 5 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev. Od tega je bilo malo manj kot 14 tisoč oseb odsotnih zaradi starševskega varstva oz. porodniškega dopusta, malo več kot 32.800 jih je bilo dolgotrajno bolniško odsotnih.
Na našem območju je na zavodu prijavljenih skoraj 47 odstotkov dolgotrajno brezposelnih oseb, malo več kot 40 odstotkov prijavljenih je starejših od 50 let, približno 20 odstotkov je invalidov, malo več kot 30 odstotkov jih ima opravljeno le osnovno šolo ali manj.
Od januarja do marca 2024 je bilo na celjskem območju iz evidence brezposelnih odjavljenih nekaj več kot 2.200 oseb, med njimi dobrih 1.500 zaradi zaposlitve.
Najlažje in najtežje zaposljivi
Še vedno so najbolj iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, čistilci, gradbinci, strokovni sodelavci za zdravstveno nego, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, livarji, varilci, kleparji, monterji, psihologi, učitelji in podobno. Na drugi strani so najtežje zaposljivi arhitekti, blagajniki, fotografi, mladi novinarji, filozofi, zgodovinarji, glasbeniki, grafični oblikovalci, prevajalci in antropologi.

Preberite več v Novem tedniku

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Janže Fric

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)