Poplave velik izziv tudi za NT&RC

Poplave velik izziv tudi za NT&RC
Regija danes
Tipografija

Kot smo napovedali v prejšnji številki Novega tednika, v tokratni v okviru rednega zgodovinskega pregleda pisanja našega časopisa skozi zgodovino nadaljujemo zgodbo o katastrofalnih poplavah v Celju in okolici. Tokrat se posvečamo poplavam v letih 1990 in 1998.

Na praznični dan, prvega novembra 1990, so poplave spet močno prizadele Celje in večji del regije, pri čemer je bilo najhuje v Zgornji Savinjski dolini, v Lučah in Podvolovljeku. V Celju je zalilo veliko stanovanjskih stavb, industrijskih obratov, kulturnih ustanov, zelo so bili poškodovani ceste, mostovi in druga infrastruktura. V središču Celja in še nekaterih drugih delih mesta je voda narasla do višine 1,5 metra, zato je bila vožnja s čolnom edini možen način premikanja po mestu. To lahko nenazadnje potrdim sam, saj je bil to takrat moj prvi delovni dan v službi na Novem tedniku in Radiu Celju. O razsežnosti poplav veliko pove tudi to, da smo jim v časopisu namenili kar 15 strani oziroma več kot polovico časopisa, poleg tega smo ob tej katastrofalni poplavi izdali še izredno številko Novega tednika.

Naša medijska hiša je nekaj dni pred tem doživela požar, v katerem so zgoreli dobršen del poslovnih prostorov, radijski studio in še druga oprema. Zato je bilo poročanje o poplavah še poseben izziv, še zlasti za radio, ki je takrat za prebivalce Celja in okolice, potem ko so bile v večjem delu območja prekinjene telefonske povezave, predstavljal edin vir informacij ter okno v svet. Kako je deloval Radio Celje v takšnih razmerah in kako pomembno vlogo je opravljal, je v redni tedenski kolumni odlično popisala Nada Kumer.

Skoraj natanko osem let po tej poplavi (5. novembra) se je zgodba v Celju in drugje po regiji ponovila v podobnih razsežnostih kot leta 1990. Tudi takrat je bil za medijsko hišo NT&RC velik izziv, da se je odzvala hitro in učinkovito na razmere ter ljudem sporočala pravočasne, zanesljive informacije in sporočila. Radio Celje je pri tem ponovno odigral pomembno, ključno vlogo pri obveščanju prebivalstva, da se je to lahko kar najbolj znašlo ob poplavah in reševalo svoje imetje.

Pri tem se je še posebej odlikovala takratna odgovorna urednica Radia Celje Nataša Gerkeš, ki je več kot pol dneva neprekinjeno delovala v radijskem etru, skrbela za posredovanje nujnih in koristnih informacij kriznega štaba ter pristojnih služb, sprejemala klice zaskrbljenih in obupanih poslušalcev, jim bila v oporo ... Za novinarsko in uredniško delovanje v tistem dramatičnem času je leta 1999 prejela visoko priznanje Mestne občine Celje, bronasti celjski grb. Seveda je celotna časopisna in radijska ekipa takrat opravila veliko in požrtvovalno delo, Novi tednik je spet znova izdal posebno številko časopisa, posvečeno poplavam.

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)