Ob 20-letnici dve fakulteti in redni študij

Ob 20-letnici dve fakulteti in redni študij
Regija danes
Tipografija

Regijsko študijsko središče v Celju slavi letos 20-letnico delovanja. V njegovem okviru delujejo trije visokošolski zavodi: Fakulteta za varstvo okolja v Velenju ter v Celju Fakulteta zdravstvene vede in Visoka šola za proizvodno inženirstvo. Jubilej lahko vsi slavijo še bolj veselo, saj sta se Visoka zdravstvena šola in Visoka šola za varstvo okolja letos preoblikovali v fakulteti, država pa je v vseh treh zavodih omogočila redni študij.

RŠS je eden redkih zavodov, ki ima toliko ustanoviteljic (poleg 25 občin in obrtnih zbornic sta pri ustanovitvi sodelovali še gospodarski zbornici v regiji). Cilj ob ustanovitvi je bil izboljšati dostopnost do visokega šolstva v regiji in obdržati mlade v teh krajih ter razvijati programe, ki jih okolje potrebuje. Tako so nastale tri visoke šole, ki so izobraževale kader na področjih, kjer ga primanjkuje. V  minulih 20 letih je uspešno končalo šolanje 790 diplomantov, največ na Visoki zdravstveni šoli.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala direktorica RŠS Katja Esih, je vesela, da sta se prav v jubilejnem letu dve visoki šoli preoblikovali v fakulteti, še bolj pomembno pa je po njem to, da je država končno prepoznala pobude RŠS in v vseh treh zavodih omogočila redni študij. Koncesije je podelila za prvostopenjska študijska programa zdravstvene nege in sodobnega proizvodnega inženirstva ter za magistrski program na Fakulteti za varstvo okolja. Ta je tudi edina imela možnost izvajanja rednega študija vse od začetka delovanja, saj je še ujela podeljevanje zadnjih koncesij leta 2008.

Letos je bilo  tako na Fakulteti za zdravstvene vede razpisanih 39 mest za redni in 45 za izredni študij in vsa bodo zapolnjena. V Velenju je bilo na Fakulteti za varstvo okolja na voljo  50 mest za prvostopenjski študij in 40 je zapolnjenih. Približno 15 bo magistrskih študentov. Na Visoki šoli za proizvodno inženirstvo je bilo za redni študij na voljo 15 mest in 30 za izredni. Šola se bo v novem študijskem letu preselila ob Kidričevo ulico v prostore, kjer že deluje Tecos, s katerim uspešno sodeluje. Tudi Fakulteta za zdravstvene vede razmišlja o možnosti pridobitve dodatnih prostorov, saj je že letos s težavo sestavila urnik za redne in izredne študente.

Na novinarski konferenci so sodelovali  še dekan Fakultete za varstvo okolja v Velenju prof. dr. Boštjan Pokorny, dekan Fakultete za zdravstvene vede v Celju izr. prof. dr. Gorazd Voga ter dekan Visoke šole za proizvodno inženirstvo v Celju doc. dr. Gašper Gantar.

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam