Kritična točka izročitev bolnikov iz reševalnega vozila?

Kritična točka izročitev bolnikov iz reševalnega vozila?
Regija danes
Tipografija

V javnosti še vedno vre zaradi zamenjave dokumentacije dveh bolnikov v Splošni bolnišnici Celje. Kot je znano, je v vmesnem času, dokler tega niso ugotovili, ena od družin svojca že pokopala. Šele ob odpustu drugega bolnika nazaj v Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, kjer sta oba bivala in bila od tam v bolnišnico odpeljana istočasno, so pristojni ugotovili, da je prišlo do zamenjave. Notranji nadzor v bolnišnici je že pokazal nekatere pomembne podrobnosti. Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje pa se je danes sestal na izredni seji, da bi odločal o odstopu direktorja Splošne bolnišnice Celje Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta odstopni izjavi podala zaradi zamenjave identitet bolnikov. Člani sveta so po razpravi glasovali in odločili, da ne odstopov ne sprejemejo. Kot je znano, je minister za zdravje Daniel Bešič Loredan ob obisku bolnišnice po omenjenem izrednem dogodku tudi sam dejal, da »pričakuje odstop vodstva«. (SŠol)

Na podlagi pregleda varnostnih kamer je komisija, ki je nadzor opravljala, ugotovila, da se je zamenjava zgodila ob predaji bolnikov med reševalcema iz reševalnega vozila ZD Sevnica v triažo celjskega urgentnega centra. »Pregled videoposnetkov varnostnih kamer pred urgentnim centrom in v njem je pokazal, da dokumentacija posameznega bolnika ni bila ves čas z bolnikom. Reševalno osebje iz ZD Sevnica je dokumentacijo obeh bolnikov prenašalo skupaj, ločeno od bolnikov. V spremni dokumentaciji urgentnega centra je zabeleženo, da smiselnega kontakta ni bilo mogoče navezati ne z enim ne z drugim bolnikom,« pravijo v bolnišnici.

Komisija je preverila tako zdravstveno obravnavo kroničnih bolezni obeh bolnikov kot tudi zdravljenje akutnih bolezni, zaradi katerih sta bila napotena na zdravljenje v bolnišnico. »Zaradi zamenjave identitete pri umrlem bolniku ni bilo zabeleženih kroničnih bolezni, katerih diagnoze so bile postavljene pred sprejemom v bolnišnico. En bolnik je umrl 37 ur po sprejemu kljub ustrezni, po opravljenih mikrobioloških preiskavah predpisani antibiotični terapiji. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni ni privedla do dokumentiranega zapleta,« pojasnjujejo v bolnišnici. Tudi pri bolniku, ki se je z zdravljenja vrnil v dom starejših občanov, niso ugotovili zapletov, ki bi bili posledica zamenjave identitete, kar si v bolnišnici razlagajo z ustreznim kliničnim zdravljenjem.

Ko so iz bolnišnice o smrti bolnika obvestili domnevnega svojca, se ta ni poslovil od njega na celjski patologiji. »Sin gospoda, ki je prišel v bolnišnico podpisat odstop od obdukcije, je bil s strani oddelčnega zdravnika seznanjen s to možnostjo. V oddelčni pisarni so mu izročili pokojnikove stvari ter dali napotke, kje in kako se lahko poslovi od pokojnika ter preda podpisan odstop od obdukcije. Svojec se za to možnost poslovitve v žalni sobi ni odločil,« dodajajo v bolnišnici. Dodajajo še, da bolnika nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki, v spremni dokumentaciji, na podlagi katere sta bila sprejeta, pa nista imela osebnih izkaznic ali drugih dokumentov s fotografijo, na podlagi katere bi bila mogoča identifikacija.

Več o podrobnostih odmevnega primera v četrtkovi izdaji Novega tednika. 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam