S čim nas skušajo prepričati kandidati za župane?

S čim nas skušajo prepričati kandidati za župane?
Regija danes
Tipografija

 

So odprtja novih dvoran, mostov in odsekov cest v mesecih pred lokalnimi volitvami naključje ali premišljena taktika tistih, ki bi radi ostali na čelu občinske oblasti? Da porast odprtij novih naložb v tednih pred glasovanjem bode v oči, saj volivci uspešnost upravljanja občine vrednotimo glede na zadnje uspešno izpeljane projekte v svoji okolici, razlaga izredna profesorica dr. Irena Bačlija – Brajnik s Katedre za analizo politik in javno upravo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

 

 

Dr. Irena Bačlija – Brajnik je dejala, da volivce na lokalnih volitvah najbolj prepričajo nestrankarski kandidati, ki obljubijo projektno sodelovanje v občinskem svetu in konkretno zastavljene projekte. »Na lokalni ravni ni prostora za ideologijo. Ljudi zanima, kdaj bo zgrajen vrtec, kdaj bodo urejene ceste in kanalizacija. Pozorni so na osrednje storitve, za katere je pristojna občina. Všeč so jim tudi nove šole in obrtne cone. Prav tako jim je mar, kakšne dogodke lahko v svoji lokalni skupnosti pričakujejo ob koncih tedna,« je ponazorila.

Temu, da se kandidati za župane predstavljajo kot nestrankarski, botruje več razlogov, je dejala. Naveličanost in nezaupanje do političnih strank volivce vodita stran od političnega. To je hkrati preizkušen recept za uspeh na lokalni ravni. Poleg tega je dokaj lahko organizirati lokalno neodvisno listo, medtem ko je na državni ravni to mnogo težje.

Volilna kampanja v preobleki

Morda je med vsemi odprtji naložb pred volitvami tudi kakšen naključen dogodek. A pogostost tovrstnih dogodkov tik pred volitvami po besedah sogovornice bode v oči. »Tako se obstoječi župani izognejo stroškom kampanje in dosežejo brezplačno promocijo,« je pojasnila. Povedala je, da prednost starih županskih mačkov pred izzivalci sicer ni samoumevna, saj je odvisna od okoliščin. Župani, ki so delali dobro, imajo prednost, ker poznajo postopke in teren. Tisti, ki so delali slabo, zaradi tega nosijo velik nahrbtnik. Volivci se morda zaradi tega raje odločijo za novo energijo. »Če dolgoletni župani izkoriščajo prednosti domačega terena, lahko s tem novim kandidatom otežijo, da bi bili uspešnejši. Menim, da gre tukaj za moralno držo posameznika. Sicer pa volivcev ne gre podcenjevati. Večinoma vedo, da gre za predvolilno kampanjo v preobleki.«

Foto: Arhiv NT (GrupA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)