Rad bi spet objel svoj hčerko

Rad bi spet objel svoj hčerko
Regija danes
Tipografija

33-letni Nejc Frece iz okolice Celja je lani spomladi nenadoma doživel srčni zastoj. Bil je klinično mrtev, a so ga z oživljanjem zdravstveni delavci uspeli ohraniti pri življenju. A tudi v naslednjih dveh mesecih je njegovo življenje večkrat viselo na nitki. Številna oživljanja so pustila posledice, ki mu jih lahko ublažijo posebne fizioterapije in intenzivna rehabilitacija v Ljubljani. Humanitarno društvo Enostavno pomagam iz Celja zadnji mesec zbira pomoč za te dodatne terapije, da bi Nejcu pomagali izboljšati kakovost življenja in da bi lahko po koncu terapij samostojno držal in objel svojo enoletno hčerko.

 

Nejc je bil pred nenadnim srčnim zastojem povsem zdrav. Kot radiološki inženir je bil od leta 2013 zaposlen v Splošni bolnišnici Celje. Rad je potoval, hodil na izlete, obiskoval okoliške hribe ter skrbel za svojo kondicijo v fitnesu in na plavanju. Teden pred tragičnim dogodkom je opravil preventivni zdravniški pregled za službo in prejel zdravniško potrdilo, da je zdrav. Vsi rezultati pregledov so bili odlični. Nenadni srčni zastoj je bil tako povsem nepričakovan. Nejc je imel srečo v nesreči, da se je dogodek zgodil v službenem času in so mu lahko sodelavci ter drugo zdravstveno osebje takoj pomagali. Če bi se to zgodilo doma ali na cesti in mu ne bi nihče pomagal ali bi pomoč prišla prepozno, bil lahko tudi umrl.

Med upanjem in strahovi

Ko je bil v bolnišnici, je bilo njegovo življenje še vedno ogroženo, ob čemer je bila ena glavnih skrbi vseh okrog njega, kako bo pomanjkanje kisika vplivalo na njegove možgane in kakšne poškodbe so se pojavile zaradi zaustavitve srca.

Nejc je bil po zastojih srca kar nekaj časa v komi. Pri tem so zdravniki menili, da ima samo deset odstotkov možnosti, da se bo zbudil in preživel. Na vse to so njegovo družino v Ljubljani pripravljali počasi, dan za dnem. Opozarjali so na možnost, da se ne bo prebudil, a če se bo, je možno, da bo izgubil velik del spomina, da bo morda na miselni stopnji najstnika ali otroka, da ne bo znal govoriti, da se bo morda moral čisto vse učiti od začetka in da ne bo poznal ljudi okoli sebe … Nazadnje se je izkazalo, da je pri Nejcu prišlo do poškodbe tistega dela možganov, ki nadzoruje gibanje, vedenje, delovni spomin, čustvovanje, motivacijo ... Zaradi te poškodbe ima Nejc težave z gibanjem, nadzorovanjem mišic in govorom.

Dolgotrajna rehabilitacija

Nejc je po končani rehabilitaciji v URI Soča zdaj v domači oskrbi. Kot pravi predsednik Humanitarnega društva Enostavno pomagam Milan Ninić, ki ga obiskuje, Nejc lepo napreduje in že samostojno hodi, a velike težave ima še vedno z rokami, ki so ostale v mišičnem krču. Med tednom obiskuje specialne fizioterapije in intenzivno rehabilitacijo v Ljubljani. Če kdaj ne gre v prestolnico, fizioterapijo opravijo kar doma, saj ga obiskujeta fizioterapevtka in delovna terapevtka. Pri vsakodnevnih opravilih in prevozih na terapije mu pomagata osebna asistenta.

Po napornih terapijah v popoldanskih urah rad počiva ali preživlja čas z družino in se igra s hčerko. Skupaj se odpravijo na sprehod k bližnjemu jezeru.

Ker bosta rehabilitacija in okrevanje dolgotrajna, potrebuje veliko motivacije in pomoči v obliki intenzivne terapije. Želi si, da bi po končani rehabilitaciji lahko samostojno skrbel zase in hodil, se spet odpravil na bližnji hrib ter vozil avto, predvsem pa objel svojo enoletno hčerko.

Foto: arhiv društva

 

Humanitarno društvo Enostavno pomagam je Nejcu priskočilo na pomoč z zbiranjem sredstev za plačilo intenzivnih fizioterapij v Centru fizioterapije v Ljubljani, saj so te za družino prevelik finančni zalogaj. S temi terapijami naj bi se Nejcu izboljšala spretnost pri gibanju, bil bi telesno zmogljivejši, bolj samostojen pri osnovnih dnevnih dejavnostih ... Društvo zbira donacije v skladu Pomagajmo Nejcu. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2 lahko s poslanim sporočilom ENOSTAVNO5 na 1919 v sklad darujejo 5 evrov. Pomagati je mogoče tudi z nakazilom na račun društva: Humanitarno društvo Enostavno pomagam, Cankarjeva ulica 1, 3000 Celje, TRR: SI56 6100 0000 7496 313 (odprt pri Delavski hranilnici), SKLIC: SI00 2250-2023, NAMEN: Donacija za Nejca, KODA NAMENA: CHAR.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)