Kakšna bo kulturna politika?

Kakšna bo kulturna politika?
Regija danes
Tipografija

Vodstvo ministrstva za kulturo na čelu z ministrico Asto Vrečko bo v naslednjih dneh obiskalo vseh dvanajst regij v Sloveniji, obiske pa je začelo včeraj v Celju. Zaključno srečanje bo 21. aprila v Cankarjevem domu. Polna Barbarina dvorana Pokrajinskega muzeja Celje je bila dokaz, da kulturne delavce v regiji zanima, kakšne spremembe snuje ministrstvo. Te bodo oblikovane tudi na osnovi razprav na omenjenih posvetih.

 Predstavniki ministrstva so predstavili osnovne smernice sprememb nacionalnega programa za kulturo, ki bodo temeljile na treh stebrih: prvi bo kulturo vzpostavil kot temeljni gradnik za vključujočo in povezano družbo, drugi steber se bo ukvarjal z zagotavljanjem umetnosti in kulture kot javnega dobrega, tretji pa bo kulturo vzpostavil kot gradnik trajnostne prihodnosti. Izvajanje kulturne politike bo zasnovano na presečišču posameznih področjih kulture (dediščina, ustvarjalnost, mediji itn.) ter prečnih politik. Pri teh bodo v ospredju pogoji dela, enakost spolov, mednarodno povezovanje, zeleni prehod, novi modeli upravljanja, digitalizacija, krepitev zmogljivosti in gradnja podpornih okolji ter dostopnost kulture.

V razpravi so se oglasili nekateri udeleženci posveta. Brane Završan iz celjskega gledališča je spraševal glede ustanovitve ambulante za ljudi v umetniških poklicih, Nenada Firšta, ki deluje na področju glasbene umetnosti, pa je zanimalo, ali se na tem področju pripravlja kakšna sprememba v smislu oblikovanja javne agencije ali sklada, kar velja za nekatera druga področja kulture. Slikarka Mojca Senegačnik je opozorila na težave samozaposlenih v kulturi pri prijavah na razpise ministrstva in birokratske ovire pri tem. Anita Koleša iz šentjurskega javnega sklada za kulturne dejavnosti pa je opozorila, da ni na voljo dovolj sredstev za to, da bi v kraj lahko pripeljali več kakovostnih izvajalcev in da bi tudi ljudje v manjših krajih imeli dostop do kakovostnih kulturnih vsebin. 

Dopoldne se je ministrica Asta Vrečko srečala s celjskim županom Matijo Kovačem, ki ji je med drugim predstavil načrte glede dokončanja obnove Knežjega dvora, ki bo velik finančni zalogaj, ter pri ureditvi Stare grofije, kjer občina ureja novo razstavišče za prezentacijo rimskih fresk. 

 Foto: TC, arhiv MOC

 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam