Kam na praznični dan v Celju?

Kam na praznični dan v Celju?
Regija danes
Tipografija

Na slovenski kulturi praznik bodo muzeji, galerije, knjižnica in druge kulturne ustanove v Celju ponovno omogočili prost vstop obiskovalcem ter oglede razstav in zbirk. Ponekod bodo pripravili posebne programe v počastitev praznika. Nekatere razstave si bo mogoče ogledati pod strokovnim vodstvom.

 

Muzej novejše zgodovine Celje bo na praznični dan odprt med 9. in 17. uro. V tem času bodo na voljo brezplačni ogledi vseh stalnih in občasnih razstav, v muzeju pa so pripravili tudi zanimiv kulturni program. Živahno bo v Ulici obrtnikov in v muzejski lekarni na stalni razstavi Živeti v Celju. Ob 10. in 15. uri bodo pripravili vodstvo po spominskem prostoru Starega piskra, ob 16. uri pa vodstvo po občasni razstavi Stran pa ne bomo metal’: O pogubnih navadah in boljših praksah (na fotografiji je kustosinja Urška Repar). Obisk Fotoateljeja in galerije Pelikan v Razlagovi ulici 5 bo možen med 9. in 13. uro.

V Pokrajinski muzej Celje bo prost vstop mogoč med 10. in 16. uro, ko si bo mogoče ogledati razstavljene zbirke v Stari grofiji in Knežjem dvoru ter se udeležiti vodenih ogledov po občasnih razstavah: Obtežilniki (10.00), Avgust Friderik Seebacher (12.00), Prevzeto v zaščito (14.00).

Zgodovinski arhivi Celje bo med 11. do 12. uro pripravil ogled razstave Je bilo v Celju dovolj mostov? s predstavitvijo delovanja arhivske javne službe.

V Osrednji knjižnici Celje bodo v sklopu tradicionalnega Prešernovanja ob 9. uri na ogled postavili prvotiske del Franceta Prešerna in Rudolfa Maistra, dogodek pa bo z recitalom popestrila predsednica MČ Center Alenka Pečnik. Sledila bo knjižna čajanka ob začetku 13. bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd.

Center sodobnih umetnosti bo odprt bo od 11. do 18. ure in v Galeriji sodobne umetnosti Celje bo ob koncu voden ogled po razstavi V hudičevi luknji umetnice Keiko Miyazaki, medtem ko bodo uro kasneje v Likovnem salonu Celje odprli razstavo fotografa Jake Babnika.

V mestne jedru bo ambientalno ozvočenje omogočilo opoldanski prenos recitala Prešernove poezije Združenja dramskih umetnikov Slovenije z recitatorji iz Ljubljane, Nove Gorice in Maribora.

Na Prešernov dan bo od 9. do 17. ure tudi prost vstop na Stari grad.

 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)