Celjski kmetje bodo lahko brezplačno najemali občinsko sejalnico

Celjski kmetje bodo lahko brezplačno najemali občinsko sejalnico
Regija danes
Tipografija

Mestna občina Celje (MOC) je lani na pobudo komisije za kmetijstvo mestnega sveta kupila sejalnico, ki bo namenjena vsem kmetom v občini. Občina je včeraj na travniku na Lavi, v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Celje, Govedorejskim društvom Celje in Kmetijsko svetovalno službo Slovenije predstavila delovanje tega kmetijskega stroja, s katerim upravlja javni gospodarski zavod Zeleni-CE.

Najem sejalnice je za kmetijska gospodarstva na območju MOC brezplačen. Plačati je treba samo delovno uro traktorista (40 evrov na uro).

Poudariti je treba, da dve toni in pol težke sejalnice kmetje ne morejo uporabljati sami. Dela namreč opravlja usposobljen izvajalec Jože Strenčan, ki je bil izbran na javnem razpisu. Izvajalec ima za uporabo opreme sejalnice pridobljene izkušnje. Pri delu uporablja lasten traktor, ki je primeren, da se lahko sejalnica nanj priključi.

Kot je na predstavitvi dejala podžupanja Breda Arnšek, si na celjski občini resnično želijo, da bi bila dobrih 29 tisoč evrov vredna sejalnica dobro izkoriščena. »Z nakupom sejalnice smo se želeli odzvati na potrebe celjskega kmetijstva in pokazati, da cenimo kmete in da se zavedamo pomembnosti te panoge. Sejalnico smo nameravali predstaviti že v mesecu marcu, vendar nam je načrte prekrižala epidemija, zato marsikdo sploh ni vedel zanjo. Verjamemo, da se bo po tej predstavitvi veliko uporabljala in da bo naš cilj – pomagati kmetom - s tem dosežen«, je dejala podžupanja.

Kot so še poudarili na celjski občini, ima sejalnica znamke Vredo številne prednosti in pozitivne učinke: kmetje imajo manj stroškov, saj njiv ni potrebno orati, sejalnica se uporablja neposredno na strniščih pšenice, graha, koruze … ali neposredno v travno rušo, manj je spiranja škropiv v podtalnico, primerna je za športna in golf igrišča, parke in travnike. Z uporabo sejalnice bodo več sejali ajdo, ki je sicer med bolj medonosnimi rastlinami, zemljo obogati z dušikom, preprečuje rast zeli in je gnojilo, če se ne požanje.

Če bodo zmogljivosti proste, bo sejalnica na voljo tudi kmetom iz ostalih občin, ki pa bodo poleg delovne ure traktorista morali plačati tudi najemnino.

Foto: SHERPA

 

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Z VAMI V ŽIVO

Janže Fric

voditelj

Trenutno poslušate:

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)