Vrgli so luč v vodo

Vrgli so luč v vodo Foto: SHERPA
Regija danes
Tipografija

Na gregorjevo, ki ga obeležujemo 12. marca, se po ljudskem izročilu »ptički ženijo«, na ta dan pa je vezanih tudi mnogo zanimivih običajev. Eden od teh je spuščanje gregorčkov – plovil različnih oblik s prižgano svečko – v vodo. Gregorčki napovedujejo luč in toploto ter s tem naznanjajo prihod dela leta, ko je sonce dovolj dolgo na obzorju, da ljudem ni več treba delati ob luči. Običaj spuščanja gregorčkov obujajo tudi marsikje na Celjskem. Hiške, cerkvice, gradovi, barčice in drugi predmeti so tako minuli konec tedna zaplavali po Savinji, Hudinji in še marsikje.

Tradicijo spuščanja gregorčkov na predvečer gregorjevega na Celjskem obujajo zlasti v osnovnih šolah in vrtcih. S tem seznanjajo otroke s kulturno dediščino, s prireditvijo pa povežejo celoten kraj ter številna društva in posameznike. Tako je bilo letos tudi v Laškem, Rimskih Toplicah, Novi Cerkvi, Braslovčah …

Učenci in učiteljice OŠ Primoža Trubarja Laško in Podružnične šole Debro so pisana plovila v Savinjo spustili že v petek dopoldne. Pri tem so jim pomagali člani PGD Laško, Turističnega društva Laško in prostovoljke Hiše generacij. V soboto zvečer so po Savinji zaplavali tudi gregorčki, ki so jih v reko spustili v Rimskih Toplicah. V tamkajšnjem turističnem društvu so v sodelovanju z OŠ Antona Aškerca, vrtcem in kulturnim društvom iz Rimskih Toplic organizirali delavnico, na kateri so krajani iz naravnih materialov izdelali raznovrstna plovila, ki so jih nato ob pomoči gasilcev spustili po Savinji.

Običaj spuščanja gregorčkov že vrsto let ohranjajo tudi v Novi Cerkvi. Učenci tamkajšnje podružnične osnovne šole ter otroci iz enote vrtca Mavrica Vojnik in Hiše otrok ter njihovi učitelji in vzgojitelji so tudi letos izdelali domiselne plavajoče izdelke in jih na predvečer gregorjevega pri Sorževi domačiji spustili po Hudinji.

BA

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku, ki izide 16. marca 2023.

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)