Nova slikanica Kristjana Vebra

Nova slikanica Kristjana Vebra
Regija danes
Tipografija

Celjan Kristjan Veber je že kot dijak predšolske vzgoje na Gimnaziji Celje – Center uspešno izpeljal nekaj dobrodelnih akcij, s katerimi je pomagal otrokom v stiski. Njegov dobrodelni projekt zbiranja pomoči z naslovom Misija človek se je nato razširil tudi po regiji in zunaj nje. A njegova dejavnost se ni omejila le na dobrodelnost, ampak se je lotil tudi pisanja slikanic za otroke.

 

Leta 2020 je izšla njegova prva slikanica Košček mojega srca z ilustracijami Špele Guček. Pred približno letom je predstavil Pustolovščine gosenice Fani in nedavno še tretjo slikanico za otroke z naslovom Orija in zlata lestev.

Prvo knjigo o dečku, ki deli koščke srca med ljudi, so navdihnila tudi srečanja z manj srečnimi otroki v omenjenih dobrodelnih akcijah. Za knjigo je leta 2021 kot študent predšolske vzgoje na pedagoški fakulteti v Mariboru prejel nagrado tamkajšnje univerze za izjemen kulturni dosežek. Avtor je medtem diplomiral s področja analize bralnih tem slikanic za otroke v vrtcu in se odločil za študij pedagogike na mariborski filozofski fakulteti. Ob tem vodi tudi projekt Polet s knjigo, ki spodbuja pismenost in družinsko bralno kulturo med mladimi. Pisanje mu je v veselje, če njegove knjige spodbudijo branje, pa je še bolj zadovoljen.

Fani in Orija

»Ideja za drugo slikanico je nastala med študentskim delom v Tehnoparku Celje, kjer sem razmišljal, kako lahko znanost približam otrokom, saj vemo, da so lahko naravoslovni predmeti zelo suhoparni,« se spominja. Tako sta s Špelo Guček ustvarila slikanico o gosenici Fani, ki je kot celjska popotnica Alma M. Karlin obiskala že številne kraje po svetu in se nekega večera znašla v sobi mlade vedoželjne Ane. Razložila ji je, zakaj je raziskovanje zanimivo in kako se z veseljem do znanosti pride zelo daleč, tudi v vesolje.

Pred kratkim je avtor v Osrednji knjižnici Celje predstavil že svojo tretjo slikanico Orija in zlata lestev. Tokrat je za ilustracije poskrbela Pavlina Stropnik. »Zamisel je zorela tri leta, a se nisem mogel odločiti za enega od dvanajstih različnih koncev. Nazadnje sem izbral enega od njih in osnutek poslal založbam. Vesel sem, da se je za izdajo knjige odločila založba Mavrica.«

Tako kot vse Kristjanove knjige ima tudi ta sporočilo: govori o neomajni vztrajnosti in pogumu ter o tem, da se je za nekatere stvari v življenju vredno potruditi. Tudi sam poudarja, da vse dela s srcem, in meni, da tako nastanejo dobre stvari, na osnovi česar je lahko zadovoljen sam s seboj. Ob tem poudarja: »Pomembno je, da si potrpežljiv, vztrajen in pogumen, da lahko nekaj dosežeš. Tudi če se bo čez leta le eden od otrok, ki zdaj berejo moje knjige, spomnil nanje, bo to zame posebno zadovoljstvo.«

Nastajajo že nove zgodbe, a kot pravi mladi avtor, si bo v prihodnje vzel premor od pisanja in več časa posvetil branju, ki je pomembno za razvoj domišljije in novih zamisli.

 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)