Sneguljčica nocoj v Zarji

Sneguljčica nocoj v Zarji
Regija danes
Tipografija

Gledališče Zarja Celje je tudi letos mislilo na mlade obiskovalce in pripravilo otroško predstavo Sneguljčica. Priprave desetčlanske igralske zasedbe pod režijskim vodstvom Žige Medveška so se začele že septembra. Rezultat svojega ustvarjalnega dela bodo ljubiteljski gledališčniki predstavili danes ob 18. uri v svoji dvorani v Trnovljah.

 

Če je lani ekipa izbrala predstavo, ki je bila namenjena malo večjim otrokom, se je letos ponovno odločila za malo bolj pravljično uprizoritev, ki bo všeč tudi najmlajšim. »Starši načeloma sami ocenijo, kateri otrok je zrel za gledališče, nam pa se zdi, da so štiri leta nekakšna meja, da lahko otrok zbrano gleda predstavo,« pravi asistentka režiserja in dramaturginja Sneguljčice Urška Majcen. Tudi z mislijo na najmlajše je letošnja otroška predstava dolga le približno pol ure.

Dobro premaga zlo

Sneguljčica, ki jo bo mogoče videti na Zarjinem odru, bo malo drugačna, kot jo poznamo. »Nismo želeli Disneyjeve različice pravljice, ampak smo oblikovali svojo. Naša Sneguljčica ima šest škratov in ne sedem palčkov. Tudi princa na belem konju, ki bi rešil Sneguljčico in bi bilo potem vse lepo, ni, saj nismo želeli takšnega sporočila predstave. Namesto tega smo poudarili, da dobro premaga zlo in da je v slogi moč ter da je tako vse mogoče,« razkriva nekaj skrivnosti predstave Urška Majcen.

Tudi priprava besedila je bila tokrat drugačna. »Nismo se odločili za že napisano besedilo, ki ga je za Sneguljčico težko dobiti. Odločili smo se, da bomo na odru s pomočjo gibalnih vaj sami sestavili besedilo. Nekatere prizore sem že prej zapisala, druge, zlasti tiste s šestimi škrati, so mladi igralci sami oblikovali. Usmerjala sem jih tako, da sem jim povedala, kaj je bistvo prizora, nato so sami skušali najti neko vsebino, ki sem jo zapisala.«

Tudi v tokratni predstavi so v Zarji nadaljevali tradicijo starostno mešane zasedbe, v kateri tokrat nastopajo tako najstniški kot starejši člani ansambla, saj se je medgeneracijsko sodelovanje že doslej izkazalo kot zelo dobro.

Po današnji premieri bo Sneguljčica v Gledališču Zarja Celje na sporedu še 10., 12. in 17. decembra ob 18. uri.

Foto: Robi Valenti

 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Sledite nam

OBRAZCI

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)